Vaccinarea în epoca coronavirusului: ”Există riscuri cu vaccinare și fără” (Partea I)

Pe fundalul dezvoltării pandemiei de coronavirus COVID-19, au început din nou discuțiile cu privire la necesitatea și posibilele consecințe ale vaccinării obligatorii-atît pentru copii, cît și pentru adulți.

Mulți specialiști susțin că imunizarea este cea mai reușită și mai eficientă măsură de menținere a sănătății publice utilizată astăzi, iar temerile celor care sînt împotriva vaccinării sînt cauzate de frica care este alimentată de mituri sau informații false distribuite pe internet și în societate.

În același timp, crește numărul susținătorilor abordării voluntare a vaccinării, care se bazează pe informații contradictorii cu privire la eficiența unor vaccinuri și la datele unor cercetări cu privire la riscurile semnificative în legătură cu efectele secundare și probabilele complicații. În opinia lor, aceasta ar trebui să fie decizia personală a părinților, nu o constrîngere din partea autorităților, însoțită de încălcarea dreptului constituțional la accesul la educație și alte restricții.

Imunizarea în condiții noi

După anunțarea în martie a stării de urgență și analizarea amenințării cu răspîndirea infecției COVID-19 pe teritoriul țării, autoritățile au anulat temporar imunizarea pentru a nu pune în pericol părinții și copiii. Medicii de familie i-au informat la telefon pe cei care au fost programați pentru vaccinare că procesul a fost suspendat. O dispoziție în acest sens emis Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), făcînd excepție pentru vaccinările de hepatita B și BCG în maternități, precum și vaccinarea împotriva rabiei. De asemenea, prioritate în instituțiile medicale a fost acordată pacienților care au nevoie de asistență urgentă.


Directorul adjunct al Institutului Mamei și Copilului, Nineli Revenco, în cadrul unui seminar online, a comunicat că la nivel mondial, în condițiile pandemiei, zeci de milioane de copii s-au pomenit fără vaccinările obligatorii, care sînt incluse în programul național în majoritatea țărilor OMS. "Lupta cu COVID-19 a eclipsat cumva nevoia de prevenire a bolilor la copii", spune ea.

Potrivit reprezentanților sistemului de sănătate, în cazul suspendării imunizării, există riscul de apariție a unor focare de infecții, de exemplu, de tuse convulsivă – o boală răspîndită în nordul și în centrul țării, precum și de rujeolă – în comunități închise. În același timp, a fost menționată amenințarea de răspîndire a difteriei, așa cum s-a întîmplat în regiunile învecinate ale Ucrainei. Boala se transmite prin tuse, strănut și prin mîini murdare. Înaintea apariției coronavirusului în Moldova, ANSP a solicitat vaccinarea urgentă a copiilor și adulților împotriva acestei boli infecțioase grave. Împotriva difteriei au fost vaccinați 90-95% dintre copii, dar imunizarea adulților a avut loc doar parțial.

După anularea stării de urgență, ANSP a recomandat insistent tuturor părinților să continue vaccinarea copiilor în conformitate cu programul de vaccinare și să se adreseze medicului de familie pentru informații. Oferirea asistenței medicale primare și spitalicești, inclusiv a activităților planificate de vaccinare, a fost reluată începînd cu data de 16 mai. După cum se menționează în hotărîrea nr. 11 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, imunizarea profilactică a fost reluată pentru a evita infecțiile care pot fi prevenite prin vaccinări.

Cu toate acestea, de fapt, procesul de vaccinare, care a fost oprit la începutul pandemiei, a fost reluat abia la mijlocul lunii iulie. Potrivit ANSP, în prezent, imunizarea copiilor este organizată în conformitate cu măsurile de prevenire și combatere a infecției COVID-19, conform unei înregistrări prealabile făcute de medicul de familie. În același timp, se ia în considerare situația epidemiologică locală și posibilitățile instituției medicale. Înregistrarea prealabilă prevede o invitație la vaccinare în ziua și ora stabilită de medicul de familie. Procedurile se desfășoară conform calendarului vaccinărilor, aprobat în cadrul Programului național de imunizare pentru anii 2016-2020. În primul rînd sînt înregistrați copiii care nu au fost imunizați primar. Potrivit agenției, în funcție de situația reală, va avea loc treptat revaccinarea copiilor și adulților.

Această practică a fost confirmată corespondentului nostru de către Asociația Medicală Teritorială Rîșcani. Potrivit medicilor, înainte de vaccinare, copilul trebuie examinat de medicul de familie, care va lua decizia și va permite vaccinarea. Părinții, tutorii sînt informați despre vaccinurile administrate, beneficiile și riscurile pentru sănătate și viață dacă nu sînt vaccinați, posibilele efecte secundare și acțiunile în cazul apariției acestora.

Pentru a evita infectarea cu COVID-19, precum și alte infecții transmise prin aerozoli, părinților și tutorilor, împreună cu copilul, li se recomandă să respecte recomandările autorităților, inclusiv termometria obligatorie și aflarea persoanelor în interiorul încăperilor potrivit regulilor de carantină –distanța socială plus utilizarea mijloacelor de protecție individuală. Personalul instituției medicale trebuie să respecte aceleași cerințe. Accesul în policlinică este permis doar unei persoane care însățește copilui ce urmează să fie vaccinat. Copiii sub 6 ani în timpul vaccinării au dreptul să nu poarte mască. Imunizarea copiilor care au semne de infecție respiratorie acută, temperatură, ei sau membrii familiilor lor, este planificată după însănătoșire.

Cum funcționează vaccinul

ANSP menționează că scopul administrării vaccinului este de a produce o imunitate artificială identică cu cea naturală, dar fără ca persoana să se îmbolnăvească, să aibă disconfort sau posibile complicații grave. Vaccinurile sînt de obicei produse din bacteri și viruși slăbiți sau inactivați, astfel încît să nu poată provoca boala. Potrivit experților, dacă același tip de virus sau bacterii pătrunde în organism din nou, chiar și după cîțiva ani, anticorpii produși vor oferi protecție și nu vor permite dezvoltarea bolii.

Vaccinurile ajung, de obicei, în organism prin injectare. Sistemul imunitar reacționează la administrarea vaccinului în același mod ca la infecția naturală – producînd anticorpi care rămîn în sînge, creînd imunitate sau protecție împotriva respectivei boli infecțioase. Dar, înainte ca anticorpii să apară în cantități suficiente, microbii se înmulțesc și atacă organismul. În medie, durează o săptămînă pentru ca el să "învețe" să lupte împotriva microbilor necunoscuți. Dacă omul se va confruntă vreodată cu infecția adevărată, atunci acești anticorpi ar trebui să-l protejeze.

Înainte de apariția vaccinurilor, exista o singură modalitate de protecție de anumite boli infecțioase – de a contracta și de a suporta boala, adesea în formă severă. Pentru a obține protecție naturală, trebuia de suportat toate consecințele bolii și posibilele riscuri ale complicațiilor sale. Atunci cînd sistemul imunitar nu reușește să reacționeze destul de repede și eficient la atacul agenților externi, boala progresează. În același timp, experții consideră imunitatea naturală un mecanism foarte eficient de protecție a organismului.

”Nici o garanție sută la sută”

Cu toate acestea, o parte semnificativă a populației are o atitudine nesigură față de vaccinări și nu se grăbește să se vaccineze. În Moldova astăzi sînt mai mult de zece vaccinuri obligatorii pentru copii, iar majoritatea părinților nu sînt deloc împotriva aplicării unora dintre ele, alții provoacă controverse aprinse. În Moldova pe ani ce trece devin tot mai puțini copii vaccinați, dar și adulții, din diferite motive. Pe rețelele de socializare, internauții împărtășesc opinii cu privire la imunizare. Unii scriu că s-au vaccinat, deoarece așa "sînt mai liniștiți" și "vaccinarea este o garanție împotriva bolii, deși nu sută la sută". Alții cred că este mai bine fără vaccinare: "există riscuri cu vaccinare și fără", "sperie probabilitatea efectelor secundare, a efectelor negative și a reacțiilor", "pe Internet există multe comentarii negative atît din partea părinților, cît și a medicilor, cercetătorilor". În opinia lor, decizia de a vaccina copilul trebuie să aparțină exclusiv părinților și trebuie respectată în egală măsură atît de către autorități, cît și de părinții copiilor vaccinați.

Unul dintre tați, care a refuzat vaccinările, scrie în rețeaua socială că fiului său, după o vaccină, i s-a umflat mîna timp de aproape opt luni, a trebuit să cheltuiască mulți bani pentru a restabili imunitatea copilului. Mulți părinți amintesc de cazul de acum trei ani, cînd la Chișinău, în secția de reanimare a Centrului Mamei și Copilului, după vaccinare, a căzut în comă și a decedat un nou-născut din Anenii Noi. Părinții erau convinși că cauza morții la doar două zile după naștere a fost vaccinul: copilul s-a simțit rău după ce i-a fost pusă injecția. Medicii susțin că vaccinul nu are nici o vină și au făcut referire la o infecție intrauterină la mama copilului, care ar putea provoca probleme de sănătate la copil.

După aceasta, un caz contraversat a avut loc în raionul Soroca: o fetiță de patru luni a fost vaccinată, mai tîrziu starea ei de sănătate s-a înrăutățit. Copila a adormit, iar după un timp mama a observat că ea nu respiră. Medicii de la urgență au constatat moartea copilului. Autoritățile au negat legătura cu vaccinarea, Centrul de Medicină Legală a numit drept cauză a morții "asfixia mecanică ca urmare a obstrucției căilor respiratorii cu conținut gastric (lapte și mucus)". În acest context, Ministerul Sănătății a declarat că în ultimii zece ani vaccinarea copiilor nu a dus la astfel de reacții.

Părinții anti-vaccin fac referire la medicii care recunosc că vaccinurile, ca toate celelalte medicamente, au efecte secundare la un anumit număr de copii. Aceste fenomene sînt extrem de rare, dar o mare parte a părinților consideră că este în drept să aleagă dacă să-și expună copilul unui astfel de risc. Ei, de asemenea, au îndoieli că procesul de vaccinare se efectuează cu maximă prudență, deoarece pentru aceasta este nevoie de o examinare aprofundată a stării de sănătate a fiecărui copil, inclusiv consultarea medicului imunolog, neurolog și un alergolog, cu efectuarea unor anumite analize. Mulți nu-și pot permite examinarea într-o clinică privată, iar polița de asigurare medicală nu oferă o astfel de posibilitate.

Se remarcă faptul că în Moldova lipsește un sistem eficient și o metodologie clară de evaluare a riscurilor, în pofida existenței unor probleme cu unii copii, cărora le este contraindicat vaccinul. Asumîndu-și angajamentul de a vaccina populația, statul trebuie să-și asume și responsabilitatea pentru eventualele consecințe negative. Cu toate acestea, o reglementare juridică clară în acest domeniu delicat nu există. Mulți părinți au întrebări și în ceea ce privește calitatea unor vaccinuri, deoarece în instituțiile medicale private sînt adesea oferite alte vaccinuri, despre care medicii spun că sînt "mai calitative și mai sigure". În acest context, părinții sînt îngrijorați că statul controlează slab această problemă. Aceste circumstanțe, desigur, afectează foarte mult dorința de a vaccina copiii.

Starea de spirit sceptică este răspîndită nu doar în Moldova. Comisarul european pentru sănătate, Vitenis Andriukaitis, a anunțat recent date alarmante, în opinia sa, ale unor studii sociologice. Statisticile arată că mulți medici din UE se îndoiesc de eficacitatea vaccinărilor. Potrivit lui, "aproximativ 20% dintre medicii practicieni din sistemul european de sănătate nu cred că vaccinarea poate preveni în mod eficient pandemiile".

De ce este Gardasil periculos?

Anul trecut, o serie de controverse a provocat inițiativa Ministerului Sănătății de a include vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV) în Calendarul național de imunizare ca vaccin obligatoriu. Ministerul menționează că în Moldova cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente forme de cancer diagnosticat la femei și ocupă locul trei în această categorie de boli. Mai mult de 90% din astfel de cazuri sînt cauzate de tipuri oncogene al virusului papiloma uman. În acest scop, au fost procurate 40 de mii de doze de vaccin "Gardasil" în valoare de 4,5 dolari fiecare (producător-compania Merck din SUA). Grupul țintă în 2019 au devenit fetele cu vîrsta de 10 ani.

Cursul de vaccinare gratuită constă în administrarea a două doze de vaccin, însă a doua doză este administrată după cel puțin 6 luni de la prima. Vaccinul previne infectarea cu tulpini înalt oncogene de HPV 16 și 18, care, după cum afirmă Ministerul Sănătății, provoacă 70-90% din cazurile de cancer de col uterin, iar tulpinile 6 și 11 – 90% din condiloamele genitale. În plus, potrivit autorităților, acest vaccin creează o imunitate încrucișată împotriva cancerelor cauzate de tulpinile HPV 31, 33 și 45, care reprezintă alte 13% din cancere și oferă, de asemenea, protecție pentru bărbați.

Inițiativa autorităților a fost criticată de mai mulți părinți și de mai multe organizații neguvernamentale. Poziția lor a constat în revenirea la situația inițială, cînd vaccinarea fetelor cu "Gardasil" pentru prevenirea cancerului de col uterin nu era efectuată în mod obligatoriu, ci la dorință. Societatea a cerut guvernului să renunțe la promovarea vaccinării forțate, indicînd dreptul părinților de a lua decizii cu privire la modul în care să-și crească și să-și educe copiii.

În cazul "Gardasil", persoanele anti-vaccin fac referire la o serie de studii și opinii ale specialiștilor străini cu renume, care pun la îndoială siguranța acestui vaccin. Potrivit co-fondatorului Centrului Național de Vaccinare (SUA), Barbara Loe Fisher, Gardasil nu a fost testat corespunzător pentru siguranță și a provocat multe complicații postvaccinale severe, înregistrând doar 1 până la 10% din astfel de cazuri. Ea explică acest lucru prin faptul că mulți medici sînt forțați să considere reacțiile adverse, solicitările de ajutor de urgență și moartea drept o coincidență cu alți factori posibili. Și medicul american Scott Whitaker a numit vaccinarea împotriva virusului papiloma uman drept un "program de sterilizare". Potrivit lui,"deja de mult timp s-a dovedit faptul că organismul elimină singur acest virus", iar "Gardasil" conține componente împotriva doar a cîtorva tipuri ale acestui virus din mai mult de 350 de tipuri. "Chiar și în instrucțiunile la vaccin este indicat faptul că el nu protejează împotriva bolii", notează medicul.

Dr. Diane Harper, specialist principal în "Gardasil", atrage atenția că, potrivit informației din prospectul de la producător, vaccinarea nu anulează necesitatea efectuării regulate a analizei la papilomavirus; că "Gardasil" nu luptă cu actuala infecție, cu leziunile benigne și maligne ale colului uterin; că ea nu oferă protecție fiecărei persoane vaccinate. În plus, rămîne deschisă întrebarea dacă vaccinarea în masă a copiilor cu "Gardasil" va duce la creșterea virulenței altor tulpini ale virusului papiloma uman care duce la apariția cancerului.

Experții subliniază că, indiferent de studiul clinic al medicamentului, dacă este destinat vaccinării sau nu, siguranța pentru pacient ar trebui să fie o prioritate necondiționată. Siguranța vaccinului "Gardasil" trebuia supusă unei verificări riguroase înainte de eliberarea autorizației de utilizare, începerea vînzării acestuia, iar medicii care lucrează în sistemul de sănătate publică să înceapă să-l recomande tuturor tinerelor paciente. Iată o listă a consecințelor vaccinării cu "Gardasil" din Sistemul de înregistrare a complicațiilor după vaccinare (Vaccine Advers Events Reporting System, VAERS): tromboză, stop cardiac, leșin, lupus, accident vascular cerebral, vasculită, deces.

Președinta Centrului Independent de Informare, Natalia Șalari, susține că vaccinul acționează doar împotriva a patru tulpini ale virusului, dar ele sînt mult mai multe, și, astfel, femeile nu capătă protecție împotriva bolii, chiar dacă vor fi vaccinate înpotriva ei. Pe de altă parte, studii internaționale demonstrează că preparatul "Gardasil" provoacă multe efecte secundare grave, cum ar fi infertilitate, cazuri de invaliditate și chiar deces. În același timp, potrivit reprezentanților ONG-ului, populația nu primește informații obiective despre consecințele și posibilele efecte secundare ale acestui vaccin. Potrivit lor, autoritățile nu informează că unele state, precum Japonia, au renunțat la vaccinarea cu "Gardasil" din cauza complicațiilor identificate. Șalari spune că în registrul de studiere a vaccinurilor în 2010 au fost înregistrate 18 mii de cazuri de complicații după administrarea "Gardasil", dintre care 65 de cazuri de deces.

Juristul din România, Mihail Chirilă, a amintit că în 2008 Guvernul român intenționa să introducă vaccinarea cu "Gardasil". Cu toate acestea, datele privind efectele secundare pentru fete au determinat autoritățile să renunțe la acest proiect. Studiile prezentate atunci au arătat existența riscului ca 25% dintre femeile vaccinate să devină infertile. De asemenea, Chirilă face trimitere la un medic cunoscut, care a făcut publică informația că rata de prevenire a cancerului de col uterin constituie la acest vaccin nu mai mult de 44%, dar nu de 70% așa cum se menționează în Moldova.

ONG-urile au transmis autorităților un apel în care se menționează că cancerul de col uterin se dezvoltă datorită virusului papiloma uman, care se transmite pe cale sexuală. Ei se întreabă: de ce trebuie atunci vaccinate fetele de 10 ani care nu duc o viață sexuală activă? Activiștii civici au menționat, de asemenea, că în spațiul mediatic se menționează rapoarte neoficiale, potrivit cărora anual de cancer de col uterin se îmbolnăvesc în medie 316 femei. "Avînd în vedere acest lucru, cum poți de dragul a 300 de persoane din aproximativ un milion, să ridici acest subiect ca o necesitate la nivel național?", se întreabă reprezentanții ONG-urilor.

Vladislav Bordeianu
Вернуться назад