Aprobat de Guvern. În Constituție ar putea fi modificate mai multe prevederi ce îi vizează pe judecători

Parlamentul ar putea să nu mai numească judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar urma să fie numiți pentru un mandat de 6 ani. Un proiect de lege care prevede mai multe modificări în Constituție a fost aprobat miercuri, 22 ianuarie, de către membrii Cabinetului de miniștri.

Astfel, judecătorii instanțelor judecătorești ar urma să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă, adică până la 65 de ani, fiind exclus termenul inițial de 5 ani, iar președintele R. Moldova va putea să respingă candidatura CSM doar o dată, prevedere care se regăsește actualmente în Legea cu privire la statutul judecătorului. Totuși, autorii argumentează că „transferarea acesteia într-un act normativ de o forță juridică superioară derivă din necesitatea garantării la nivel de Constituție a unor influențe minime ale executivului asupra procedurii de numire a judecătorilor”.

Referitor la excluderea participării Parlamentului, care numește în prezent preşedintele, vicepreşedinţii şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie la propunerea CSM, autorii susțin că numirea acestora de către președintele țării „va reduce influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor”. În același timp, excluderea cerinței deținerii „vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani” are ca scop, conform notei informative, „obținerea calității de judecător la CSJ și a persoanelor cu o vechime în funcție alta decât cea de judecător, pentru excluderea corporativității în cadrul CSJ”.

Totodată, în Constituție va fi stipulat că „deciziile privind numirea judecătorilor și cariera acestora trebuie să fie adoptate în baza unor criterii obiective, bazate pe merit, și a unei proceduri transparente, în condițiile legii”.

De asemenea, judecătorii vor avea „doar imunitate funcțională în condițiile legii”.

O altă completare ține de obligativitatea consultării CSM în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești.

Conform proiectului, membrii CSM nu vor mai fi numiți pentru 4 ani, ci 6 ani, fără posibilitatea de a deține două mandate, ceea ce „va permite evitarea perpetuării acelorași persoane în cadrul CSM și va contribui la includerea în cadrul acestuia a unor noi profesioniști în domeniu”, iar cel puțin jumătate dintre ei vor fi judecători. Aceștia vor fi persoane care reprezintă „toate nivelurile instanțelor judecătorești”, „care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală”, au experiență în domeniul dreptului și nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic.

Proiectul trebuie să primească avizul Curții Constituționale și să fie prezentat ulterior Parlamentului spre examinare. 

Dacă proiectul va fi adoptat, judecătorii în privința cărora nu a expirat termenul inițial de numire în funcție de judecător, vor fi considerați numiți până la atingerea plafonului de vârstă, iar membrii CSM își vor exercita mandatul până la expirarea termenului pentru care au fost aleși sau numiți.
Вернуться назад