Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi dat în exploatare abia în anul 2021, deși inițial termenul era 2017. O nouă întârziere în acest proiect este prevăzută în „Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale pentru perioada 2019-2028” pregătit de compania română „Transgaz” și aprobat de Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
„Prin realizarea acestui proiect va putea fi asigurată presiunea necesară și capacitatea de transport gaze naturale de 1,5 mld mc pe an în punctul de interconectare dintre sistemele de transport gaze ale României și R. Moldova”, precizează „Transgaz”.
Autoritatea anunță că, după finalizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate ale proiectului au apărut modificări, lungimea conductei nu va mai fi de 163 km, ci de 165,15 km, dar valoarea estimată a proiectului a rămas aceeași.
În cadrul proiectului vor fi realizate următoarele obiective pe teritoriul României:
– construirea unei conducte de transport gaze naturale noi DN 700, Pn 55 bar, pe direcția Onești-Gherăești în lungime de 104 km. Traseul acestei conducte va fi paralel în mare parte cu conductele existente DN 500 Onești–Gherăești;
– construirea unei conducte noi de transport gaze naturale DN 700, Pn 55 bar, pe direcţia Gherăești–Lețcani în lungime de 61 km. Această conductă va înlocui conducta existentă DN 400 Gherăești–Iași pe tronsonul Gherăești–Lețcani;
– construirea unei Stații de comprimare gaze noi la Onești, având o putere instalată de 6 MW, 2 compresoare de câte 3 MW, unul activ si unul de rezervă;
– construirea unei Stații de comprimare gaze noi la Gherăești, având o putere instalată de 4 MW, 2 compresoare de câte 2 MW, unul activ și unul de rezervă.
Proiectul construcției gazoductului beneficiază de o alocare financiară nerambursabilă prin „AP8 – „Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale”, în valoare de 46,6 mil euro. Contractul de finanțare a fost semnat în 2018 cu Ministerul Fondurilor Europene.
„Transgaz” precizează că, în perioada 2013-2018, au fost realizate lucrări de 2,18 milioane de euro, iar în 2019 s-au făcut lucrări de 24,29 milioane euro.
Anterior, ministrul Economiei, Anatol Usatîi a anunțat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău trebuie să fie gata până în luna august 2020. Oficialul spunea că firma care execută lucrările de construcție a gazoductului pe teritoriul R. Moldova a realizat până acum lucrările în termen, așa cum prevede proiectul.