În fiecare an, la 27 ianuarie întreaga omenire comemorează jertfele Holocaustului. Anume la 27 ianuarie 1945 Armata Roșie, care înainta spre Berlin, a eliberat cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia.
Prin Rezoluția Adunării Generale a ONU din 1 noiembrie 2005, adoptată la cea de a 42-a ședință plenară, s-a decis ca ziua de 27 ianuarie să fie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat cea de-a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului.
Jertfe ale Holocaustului, pus la cale și realizat de regimul nazist german, sunt 6 milioane de evrei din Europa și milioane de persoane de alte naționalități. Holocaustul evreilor pe teritoriul URSS, ocupat de naziști, se deosebea de crimele asemănătoare săvârșite în Europa. Acolo evreii erau ținuți în ghetouri, apoi erau aduși în locurile de exterminare, în camerele cu gaze. Pe pământurile ucrainene majoritatea populației evreiești a fost exterminată prin împușcare.
Primele „acțiuni de purificare” au fost întreprinse pe teritoriul Galiției ocupate. În decursul unei săptămâni la Lviv au fost omorâți 6 mii de evrei. Apoi în lagărele și ghetourile din Ternopil, Drogobyci, Borislav, Skole, Strii și din alte orașe și-au pierdut viața 610 mii de evrei. La Uman, în iulie 1941, au fost împușcați 1400 de evrei localnici. La sfârșitul lunii august exterminări în masă a evreilor a avut loc la Kameaneț-Podilski. Acolo, la începutul războiului locuiau circa 10 mii de evrei.
Tot în august 1941 autoritățile ungare au deportat din Transcarpatia pe teritoriul ucrainean ocupat de nemți circa 18 mii de evrei. Evreii care au mai rămas pe teritoriul Transcarpatiei, în luna mai 1944 au fost aduși la lagărul de exterminare din Auschwitz. Majoritatea lor au murit în camerele cu gaze. Un imens mormânt comun și simbol al Holocaustului în Ucraina este Babin Iar din Kiev. În decurs de o lună – de la sfârșitul lui septembrie și până la sfârșitul lui octombrie 1941 la Babin Iar au fost executate 33.771 persoane, majoritatea lor fiind evrei.
Până la sfârșitul lunii septembrie 1943 la Babin Iar au avut loc regulat acțiuni de exterminare. Babin Iar a devenit necropolă pentru 100 mii de persoane civile și prizonieri de război. Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.
De asemenea, această temă îi încurajează pe tineri să înveţe din lecţiile Holocaustului, să acţioneze împotriva discriminării şi să apere valorile democratice în comunităţile lor, într-un moment în care răspândirea neonazismului şi a grupurilor de ură încurajează antisemitismul şi alte forme de ură din întreaga lume.