Deputații Platformei DA, Vasile Nastase, Dinu Plîngău și Chiril Motpan au înregistrat luni la Parlament un proiect de hotărâre privind adoptarea Declarației privind încetarea dosarelor politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic. Potrivit lor, inițiativa are ca scop încetarea persecutării oamenilor din motive politice și reabilitarea acestora.
Făcând trimitere la Declarația Parlamentului cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului, deputații afirmă că în toată perioada de captivitate a statului mai mulți cetățeni au fost persecutați, hărțuiți, intimidați, urmăriți și privați de libertate prin dosare penale fabricate.
„Ca urmare a persecuțiilor politice, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat un sir de declarații scrise privind restabilirea drepturilor victimelor presiunilor politice cerând încetarea practicilor ilegale de persecutare politică și renunțarea la aceste practici pe viitor”, declară parlamentarii.
„Considerăm că este imperios necesară adoptarea unei Declarații privind încetarea dosarelor politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic pentru a reveni la principiile fundamentale ale statului de drept, legalitatea proceselor judiciare, a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului și pentru a reabilita victimele presiunilor politice”, spun ei.
Potrivit lor, deși în spațiul public au apărut numeroase cazuri cu dovezi evidente că cetățenii au fost supuși terorii, iar existența unor dosare penale a devenit un fapt care nu mai poate fi contestat de nimeni și recunoscut de noul procuror general, până astăzi nu există un răspuns oficial din partea autorităților privind situația dosarelor politice, a acțiunilor concrete întreprinse în vederea încetării urmăririi penale și reabilitării victimelor represiunilor politice.
„Comiterea numeroaselor abuzuri judiciare din partea autorităților statului în perioada în care a dominat controlul nefiresc din partea unui regim declarat neconstituțional și ilegal din partea Parlamentului Republicii Moldova este un fapt și o realitate dovedită. Dacă nu soluționăm problemele existente și nu condamnăm acțiunile ilegale care s-au produs în raport cu cetățenii noștri, riscăm să compromitem ireversibil eforturile de edificare a unui stat de drept, de apărare a drepturilor fundamentale ale omului”, au mai declarat deputații PPDA.
Parlamentarii au anunțat că la începutul lunii februarie vor organiza dezbateri publice la acest subiect în cadrul Comisiei Drepturilor Omului și Minoritati Nationale.