Procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, consfințit politic miercuri prin votul de ratificare dat de Parlamentul European cu o majoritate copleșitoare, a fost marcat de un moment emoționant care se adaugă acestui capitol de istorie, al apartenenței Regatului Unit la UE, care se va închide vineri după aproape cinci decenii, scrie caleaeuropeana.ro.
Potrivit sursei citate, după ce Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ratificând acordul de retragere cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au oferit un moment rar de unitate și de marcare a Brexit-ului: aceștia s-au ridicat în picioare și s-au ținut de mână timp de câteva minute în care au fredonat versurile cântecului Auld Lang Syne.
În acest timp, europarlamentarii s-au îmbrățișat și au fluturat fulare inscripționate cu culorile Uniunii Europene.
”Auld Lang Syne” este o poezie în limba scoțiană scrisă de Robert Burns în 1788 și pusă în tonul unei melodii populare tradiționale. Este bine cunoscută în multe țări, în special în lumea de anglo-saxonă, fiind utilizată tradițional în momente de rămas bun de la vechiul an, la miezul nopții de Revelion. De asemenea, ea este cântată și la înmormântări, absolviri și la momente de adio care încheie anumite etape.
După vot, preşedintele Parlamentului European David Sassoli a declarat că europarlamentarii sunt profund întristaşi să vadă că Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană.
Adresându-se europarlamentarilor britanici, el a spus: ”Apreciem sincer toată munca voastră din ultimii ani. Părăsiţi UE, dar veţi fi în continuare parte a Europei”.
Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ratificând acordul de retragere printr-un vot care va rămâne în enciclopedia europeană.
Cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au parcurs miercuri ultima etapă procedurală a acestui proces de ratificare, pavând calea încheierii unei relații care datează de aproape jumătate de secol.
La 31 ianuarie 2020, ora 23.00 GMT (ora 1.00, ora României), după 47 de ani de apartenență, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, devenind primul stat membru din istorie care se retrage din Uniune.