Inițiativa ce obligă magazinele să afișeze la raft cel puțin 50% produse alimentare autohtone revine în Parlament (VIDEO)

Un proiect de lege care prevede că magazinele din Republica Moldova să afișeze la raft cel puțin 50% de produse alimentare autohtone va fi înregistrat marți, 4 februarie, la Parlament. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari. Potrivit lui, inițativa legislativă este inspirată dintr-un proiect de lege aprobat de Guvernul Filip și votat în prima lectură în Parlament, dar care a fost ulterior abandonat.

Scopul proiectului de lege este să sprijine întreprinderile autohtone din lanțul agroalimentar, în special întreprinderile mici și mijlocii, afirmă Alexandru Slusari.

Iată trei dintre principalele prevederi ale inițiativei:

– cu excepția perioadei activităților de marketing și publicitate solicitate de furnizor, mărimea reducerilor comerciale oferite de către acesta comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al furnizorului;

– perioada de desfășurare a activității de marketing și publictitate nu poate depăși 60 de zile pe an per produs;

– comerciantul e obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului coercial.

Totodată, potrivit proiectului, lista produselor alimentare se aprobă de Guvern și se actualizează trimestrial cu consultarea prealabilă a Ministerului Agriculturii și asociațiile de profil.


„E o problema cu barbă, se discută încă din 2013, ce ține de practicile abuzive din partea comercianților, a retailurilor în raport cu furnizorii”, a declarat Alexandru Slusari.

„Când producătorii alimentari furnizează marfa pentru supermarkete, acolo se începe acțiunea de impunere a producătorilor să-și vândă marfa cu reduceri enorme, care la ora actuală, conform studiului Ministerului Economiei, oscilează între 30 și 40%. Dacă vrei un loc mai bun pe raft, o promoție mai bună, trebuei să oferi reducerea, care deseori duce la faptul că furnizorii, producătorii, procesatorii sunt obligați să livreze marfa la limita prețului de cost, sau deseori sub prețul de cost, și acest lucru e valabil în primul rând pentru producătorii mici și mijlocii, care nu dispun de resursele companiilor mari și suferă în primul rând de la această politică abuzivă din prtea retail-ului”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.
Вернуться назад