Marea Britanie şi UE, la un pas de Brexit fără Acord

Astăzi expiră termenul limită pentru semnarea unui acord post Brexit între Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Şansele evitării unui Brexit dur, sunt practic nule după eşecurile negocierilor anterioare. În aceste condiţîi, Bruxelles-ul a chemat ţările UE să se pregătească să aplice planul de rezervă al blocului comunitar privind relaţiile cu Marea Britanie după întâi ianuarie 2021.

Şansele unui acord de ultim moment privind încheierea perioadei de tranziţie post Brexit sunt aproape nule după întâlnirea dintre premierul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care nu a făcut decât să accentueze diferenţele de viziune.

BORIS JOHNSON, prim-ministru al Marii Britanii: I-am informat pe membrii cabinetului în legătură cu discuţiile avute cu prietenii şi partenerii noştri din UE şi au fost de acord cu mine că acordul pus pe masă negocierilor nu este în acest moment corect pentrru Marea Britanie.

În timp ce Marea Britanie doreşte să reia controlul asupra proprfiilor frontiere şi a apelor teritoriale în care să poată pescui fără constrângerile impuse de regulile europene, Bruxelles-ul se pregăteşte să restricţioneze accesul produselor britanice pe continent.

URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: I-am informat pe liderii europeni în legătură cu negocierile pe care le purtăm cu Marea Britanie. Poziţiile rămân divergente în chestiuni fundamentale. Am precizat în repetate rânduri partenerilor noştri din Marea Britanie că principiul concurenţei loiale este o condiţie majoră pentru a avea acces privilegiat la piaţa unică.

În termeni economici, lipsa unui acord post tranziţie va reduce Marea Britanie de la talia unui colos economic la o insula, începând din dată de 1 ianuarie 2021. Companiile britanice vor avea condiţîi mai proaste de acces pe piaţă europeană decât ţările din Balcanii de Vest sau cele din parteneriatul estic. Primii care vor avea de suferit vor fi chiar britanicii. Astfel, produsele europene care vor intră în Marea Britanie vor fi taxate şi deci mai scumpe, iar cele britanice care vor ajunge pe continent vor deveni necompetitive din cauza taxelor.

Pentru a-şi echilibra balanţă comercială, Marea Britanie va trebui să se orienteze spre ţările din Commonwealth şi spre Statele Unite. Divorţul de Marea Britanie nu îi va afecta pe europeni din punct de vedere economic. Aceştia vor simţi însă schimbarea atunci când nu vor mai putea călători decât cu paşaport în Marea Britanie sau când vor fi nevoiţi să plătească taxe mult mai mari la universităţile britanice.
Вернуться назад