VIDEO/ Fabrica de certificate falsificate de COVID: „Dacă îți trebuie, fac și pozitiv, și negativ, și plus, și minus”

Certificatele false pentru depistarea COVID-19 sunt cel mai recent exemplu de infracțiuni oportuniste, legate de coronavirus, aplicat în R. Moldova. ZdG a reușit să cumpere un certificat, în care este scris că reporterul a fost testat negativ la COVID-19, chiar dacă nu i-a fost prelevat material biologic pentru determinarea prezenței virusului. 
Documentul indică că a fost remis de IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana. Acesta are un QR valid care, la scanare, ne redirecționează către site-ul instituției publice la secțiunea „Laboratorul Clinic Diagnostic” și un număr dintr-un „raport de analize medicale”, ce corespunde unei probe biologice înregistrate în Laboratorul de Diagnostic Clinic al IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM).

Costul unui certificat fals este puțin mai mic decât al unui test real PCR COVID-19, iar acest lucru dezavantajează laboratoarele care testează oficial. Autoritățile din Sănătate și organele de drept susţin că falsificarea certificatelor de COVID-19 este o infracțiune, pasibili de pedepse fiind atât cei care le vând, cât și cei care cumpără astfel de acte, întrucât ar pune în pericol sănătatea celor din jur, în cazul în care ar fi purtători asimptomatici ai virusului. 

Pandemia de COVID-19 a schimbat modul în care călătorim, una dintre condițiile de intrare în multe țări ale UE, și nu doar, fiind dovada unui test negativ la coronavirus. Prețul testului molecular în laboratoarele private din R. Moldova variază între 600 și 800 de lei, rezultatul fiind oferit după 12 sau 24 de ore de la prelevarea materialului biologic. Pentru suma de două mii de lei, poți obține rezultatul în trei ore. În laboratoarele instituțiilor medico-sanitare publice testele sunt efectuate gratuit, medicul de familie fiind cel care decide efectuarea acestora. Pe piață, însă, activează și altfel de „specialiști”, care vând certificate false pentru depistarea COVID-19, la prețuri mai mici decât tarifele stabilite de instituțiile private pentru testări autentice. 


„Dacă ai sunat la mine, înseamnă că… funcționează”


Pornind de la premisa că avem planificată o călătorie peste hotare și că avem nevoie de un certificat cu rezultat negativ la noul coronavirus, ZdG a găsit o persoană care ne-a emis, contra cost, certificatul cu rezultat negativ la testul de COVID-19.  

În procesul de investigare al subiectului, ZdG a constatat că certificate cu rezultate false la COVID-19 sunt scoase din mai multe instituții medicale publice, cum ar fi Instituția Medico-Sanitară Publică (IMSP) Asociația Medicală Teritorială Ciocana, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sau Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, dar și din instituții private. Mai mult, în scheme ar fi implicate și agenții de turism, în condițiile în care foaia de vacanță, obligatoriu, trebuie să conțină și rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. 

Certificatele false de COVID-19 sunt obținute extrem de ușor, odată ce sunt identificați „vânzătorii”. Fiecare a doua persoană cu care reporterii ZdG au discutat, încercând să obțină un certificat fals, cunoaște schema acestei escrocherii, știe cel puțin un afacerist gata să vândă certificate cu rezultate false de COVID-19, o persoană care a cumpărat un astfel de certificat sau instituții implicate în fabricarea acestor documente.

Intermediarul certificatului fals, cumpărat de ZdG, este o femeie din Orhei, pe nume Aurelia. Aceasta a acceptat să ne vândă actul chiar din primele secunde ale discuției telefonice.

Reportera: Numărul dvs. l-am obținut de la niște prieteni care au călătorit de curând în România.
Aurelia: Și vă trebuiește unu de acela cu care să treceți vama, da?
Reportera: Îmi trebuie testul COVID.
Aurelia: Așa. Am înțeles. Eu am spus mai „primprejur”, iar dumneata ai spus direct în față.
Reportera: (Certificatul – n.r.) este 100% sigur? Să nu ajung la vamă și să mă întoarcă înapoi.
Aurelia: Ei, dacă ai sunat la mine înseamnă că…înseamnă că. 

Femeia a cerut să îi transmitem prin intermediul aplicației Viber fotografii cu actul de identitate moldovenesc și cu cel pe care îl vom prezenta la vamă. Tot ea ne-a solicitat să îi spunem ziua și ora exactă a plecării. 

„Trebuie o dată corectă, precisă, altfel nu pot. O dată corectă, că acolo (la laborator, n.r.) nu te joci cu… e o oră precisă, o dată precisă”, ne-a spus ea.

„Dacă îți trebuie, fac și pozitiv, și negativ, și plus, și minus”


A doua zi, femeia ne-a contactat și ne-a spus că certificatul cu rezultat negativ la COVID-19 este gata. În următoarea zi, am plecat la Orhei, unde aceasta ne-a furnizat documentul. Am primit actul chiar în stradă. Tot în stradă i-am dat 300 de lei pentru certificatul care ar constitui un pericol pentru cei din jur, dacă cel care-l cumpără ar fi infectat cu noul coronavirus și l-ar folosi cu rea intenție. 

Aurelia: Borodin Victoria. Data, luna, anul nașterii. Iaca verificarea lui. 
Reportera: El e (adevărat – n.r.)?
Aurelia: El e, dar înapoi cu el nu trebuie să treci. 
Reportera: Dar încolo unde mă duc, nu voi avea probleme?
Aurelia: Poți să zbori și în America.
Reportera: Adică el este fals, dar oleacă e adevărat?
Aurelia: E tot adevărat, dar vezi că dacă sună la astaiana (laborator – n.r.) și tu nu ai fost în acea zi, ap… dar totul e adevărat, numai că tu nu te-ai prezentat să dai asta (analize – n.r.).
Reportera: 3 da, 3 sute?
Aurelia: Dacă mai este cineva, spune-i să nu vorbească direct.
Reportera: Aha. Dar pozitive faceți?
Aurelia: Da, da. Dacă îți trebuie fac și pozitiv, și negativ, și plus, și minus. 

„Dacă ați făcut acest pas, nu vă adresați la mine, dar vă rog să vă adresați la CNA”


Documentul indică că a fost remis de IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana. Acesta are un cod QR care, la scanare, ne redirecționează către site-ul instituției publice la secțiunea „Laboratorul Clinic Diagnostic”. Pagina deschisă conține și identitatea reporterului, data și ora recoltării materialului biologic, metoda și rezultatul – „negativ”. Pe certificat mai este indicat un cod de bare și un număr dintr-un oarecare „raport de analize medicale”. ZdG a constat că acest număr corespunde unei probe biologice înregistrate în Laboratorul de Diagnostic Clinic al IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM) și că reprezentanții instituției îl numesc „D”. 

Reprezentanta Laboratorului: Acest „D” este ca un cod numeric și la fiecare probă este diferit. La noi există așa „D”. 
Reportera: Deci, așa analiză a fost prelevată. Îmi puteți spune dacă este a unui bărbat sau a unei femei?
Reprezentanta Laboratorului: Este femeie. 
Reportera: Și nu este Victoria Borodin.
Reprezentanta Laboratorului: Nu e Victoria Borodin. Nu. El (certificatul, n.r.) este fals, dar „D”-ul este real. Noi avem așa „D”. 

Reprezentanta Laboratorului de Diagnostic Clinic al IMSP CRDM, care a confirmat existența probei biologice de pe certificatul cumpărat în rapoartele laboratorului, a refuzat să fie citată și ne-a redirecționat către Liubovi Rațuc, șefa Laboratorului. Pentru a discuta cu noi, aceasta însă ne-a cerut să primim un acord în acest sens din partea lui Andrei Testemițanu, directorul IMSP CRDM. Contactat de ZdG, funcționarul ne-a îndemnat să ne adresăm Centrului Național Anticorupție (CNA). 

Andrei Testemițanu
Foto: usmf.md

Reportera: Am cumpărat un certificat cu rezultat la COVID-19 și vrem să verificăm autenticitatea lui. Mi s-a recomandat să discut cu doamna Rațuc.
Andrei Testemițanu: Vreți să vă lăudați cu asta?
Reportera: Nu să mă laud, dar să verific dacă este sau nu adevărat, pentru că aici este vorba de fraudă, de escrocherie. 
Andrei Testemițanu: Nu trebuie să luați legătura cu doamna Rațuc, dar cu CNA. Dacă privim, e vorba de date cu caracter personal. Asta nu este în competența mea. Orice relație cu presa se efectuează prin intermediul Ministerului Sănătății, fondatorul nostru. (…) Dacă ați făcut acest pas, nu vă adresați la mine, dar vă rog să vă adresați la CNA.  

Și reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au recomandat să ne adresăm organelor de drept, însă ulterior au acceptat să ne ofere o poziție pe marginea acestui caz. 


Certificatul, semnat de persoane care nu activează în sistemul medical


Documentul mai conține două ștampile și semnăturile a două pretinse cadre medicale – Victoria Rusu, prezentată drept biolog și Angela Donica, șefă de laborator. Zinaida Obrijanu, vicedirectoarea IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana, susţine că cele două nu activează în cadrul instituției, însă afirmă că Victoria Rusu este cunoscută în sistemul medical, fiind implicată, acum câțiva ani, într-un scandal legat de falsificarea vaccinurilor pentru copii. 



„Noi am avut cu Victoria Rusu ceva, cu ani în urmă. Cu vaccinurile, tot cu această parafă. Câțiva ani în urmă, Victoria Rusu falsifica vaccinurile la copiii care mergeau la grădiniță. A fost cu 3-4 ani în urmă. Despre caz a fost sesizată Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și Poliția”, susține Zinaida Obrijanu. 

Și femeia care ne-a vândut certificatul fals nu activează la IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana, aceasta activând în cadrul unei companii care prestează servicii de transport de pasageri și de perfectare a actelor românești.

„Nu este lucrătorul nostru. Nici infirmieră, nici asistentă medicală, şi cu atât mai mult ea nu este medic”, susține vicedirectoarea IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana.


„Laboratorul s-a închis”

La aproape două săptămâni de când ne-a vândut certificatul, am contactat-o pe Aurelia și am întrebat-o dacă mai face teste. „Nu. Laboratorul s-a închis”, a spus ea și a întrerupt convorbirea. Ulterior, femeia ne-a transmis trei mesaje: „Așa se vorbește? Prin telefon? Eu sunt ascultată”. 
Aceasta ne-a ignorat mai multe apeluri telefonice, după ce i-am spus însă că sunt jurnalistă și mi-a vândut un certificat cu rezultat negativ la COVID-19, ne-a apelat. 

Aurelia: Unde este scris că eu v-am dat? Unde este înregistrat că v-am dat? 
Reportera: Eu am probe video. Vreau să vă întreb de ce faceți asta? E o ilegalitate, o infracțiune. Puneți oamenii în pericol.
Aurelia: Nu le fac eu. Ce vă trebuiesc eu? Să vă spun cine le face? 
Reportera: Cine este Angela Donica și Victoria Rusu, numele cărora se regăsește pe acel certificat? D-voastră folosiți numele lor?
Aurelia: Nu le folosesc eu.  
Reportera: Dar cine? De unde ați luat certificatul?
Aurelia: Eu vi l-am dat. Și mie mi l-au dat alții.
Reportera: De unde ați luat certificatul?
Aurelia: De unde l-am luat, deja s-a mântuit. Nu-s. Gata. S-a mântuit folositul. Lumea se duce la Chișinău și face certificate COVID normale. S-a mântuit, pentru că lumea trebuie să se testeze normal. 
Reportera: D-voastră acum spuneți că lumea trebuie să se testeze normal, dar înainte le vindeați. 
Aurelia: Atunci era atunci, acum este acum. De când suntem pe roșu, nu mai este. Gata. A expirat totul. 

Femeia nu vede o ilegalitate în ceea ce face, chiar dacă din cauza ei persoanele asimptomatice ar răspândi virusul. „Ce importanță are ce fac eu și cu cine fac?”, întreabă aceasta. 


Secretara de stat a MSMPS: Așa ceva este inadmisibil 


Tatiana Zatîc, secretara de stat a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), spune că autoritățile din sănătate nu au fost sesizate până în prezent despre această schemă de escrocherie și că organele de drept ar trebui să inițieze anchete.



„Eu cred că este ceva ieșit din comun. Dacă sunt semnale și cazuri concrete depistate în cadrul investigațiilor efectuate, ar fi bine să le cunoaștem și noi, pentru a contracara asemenea situații. Fiecare fals de acte este condamnabil, dar în special în situația dată, când vorbim despre o pandemie. Așa ceva este inadmisibil. Fiecare persoană care poate beneficia de asemenea test fals îi pune în pericol, în primul rând, pe cei apropiați familiei sale, pe colegii de serviciu și, în general, comunitatea. Organele de drept trebuie să se ocupe pentru a nu admite așa ceva. Este o situație inadmisibilă, care trebuie să fie condamnată și întreruptă foarte dur”, susține secretara de stat Tatiana Zatîc.


Rădăcinile escrocheriei 


La început de martie, curent, directorul unei instituții medicale private s-a adresat poliției cu o plângere, prin care a solicitat investigarea cazului privind implicarea unui angajat al instituției în falsificarea unor certificate de laborator. Angajatul ar fi elaborat certificate cu rezultat negativ la COVID-19 și le vindea persoanelor interesate. Pe acest fapt, la 17 martie, poliția a inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi efectuate acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Înșelătoria testelor false își are rădăcinile încă în vara anului 2020. În luna iulie, reprezentanții unui laborator privat din Chișinău au sesizat poliția, după ce au depistat mai multe rapoarte de analize medicale false pentru testele la COVID-19 emise din numele instituției. Atunci, reprezentanții clinicii private au depistat că persoanele care vindeau certificate cu însemnele laboratorului acreditat al clinicii schimbau numele, prenumele şi alte date esenţiale, într-un raport de analiză veridic. Certificatele false erau vândute cu 200 de lei, în timp ce un test efectuat la clinică costa 800 de lei. Am încercat să aflăm la ce etapă se află ancheta Inspectoratului Național de Investigații la 8 luni de la sesizare, însă reprezentanții instituției nu ne-au furnizat un răspuns până la publicarea articolului.  

Doi angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și doi șoferi de pe cursa Moldova – Italia sunt și ei cercetați penal pentru fraude cu certificate de COVID-19 și contracte false de muncă. În iulie 2020, CNA a inițiat investigații în privința celor patru, iar la 17 decembrie a anului trecut, dosarele au fost conexate într-o procedură și trimise în instanța de judecată. 


200 000 de lei amendă sau 5 ani de închisoare 


Începând cu 23 martie curent, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în R. Moldova sunt obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. Cei care nu dețin un asemenea document, sunt plasați în regim de autoizolare pentru 14 zile. 

Măsura adoptată de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică la 19 martie curent dă în vileag escrocii care perfectează certificate cu rezultate false la COVID-19. Pe parcursul ultimei săptămâni, polițiștii de frontieră au identificat peste 100 de acte cu rezultat negativ la COVID-19, cu semne rezonabile de falsificare. Unul dintre deținătorii de certificate false le-a spus vameșilor că ar fi cumpărat actul de la o persoană terță contra sumei de 500 de lei, iar altul că ar fi achitat unui necunoscut 200 de lei, după ce a primit documentul prin poștă. Un alt bărbat a mărturisit că ar fi făcut testul prin intermediar, iar pentru serviciile acestuia ar fi achitat 200 de euro. 



Cumpărarea sau chiar încercarea de a cumpăra un certificat fals este o infracțiune în R. Moldova, iar confecționarea documentelor sau a ștampilelor ar putea duce la o pedeapsă cu închisoarea. Cumpărătorii de certificate false riscă să fie pedepsiți și pentru fraudă, în special dacă ar fi infectați cu COVID-19 și ar transmite virusul cuiva. 


Președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare: Nu accept aceste trișări ale sistemului


Ninel Revenco, președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, condamnă orice abatere de la bunul mers al stopării răspândirii virusului COVID-19 și le recomandă cetățenilor să dea dovadă de disciplină, maximă responsabilitate și empatie față de cei apropiați și să nu încerce să trișeze pe seama pandemiei.



„În condiție de pandemie, când numărul de decese este în creștere, orice abatere de la bunul mers al stopării răspândirii virusului în comunitate este condamnabilă. Eu nu accept aceste trișări ale sistemului, ca persoanele să discrediteze bunul mers și organizarea combaterii pandemiei, dar și a procesului de imunizare, pentru că avem o tangență și cu programul național de imunizare COVID-19 în țară. Suntem, practic, în situație de urgență și trebuie să dăm dovadă de disciplină, maximă responsabilitate și empatie față de apropiat. Dacă falsificați documente false, puneți în pericol nu doar sănătatea d-voastră, dar și a celor apropiați și răspândiți virusul în toată lumea”, susține Ninel Revenco, președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare.


Вернуться назад