Primăvara a sosit mai devreme în acest an. Pomii și plantele de la Grădina Botanică au început a înflori

Chiar dacă e ianuarie în calendar, temperaturile de afară sunt cu semnul plus în termometre, iar plantele și copacii arată de parcă este primăvară. Echipa #diez, a făcut o vizită la Grădina Botanică pentru a vă arăta frumusețea primăverii cu două luni înainte ca să înceapă, iar Elizaveta Onica, doctoră în biologie, ne-a explicat factorii și consecințele acestui fenomen.

Doctora în biologie, Elizaveta Onica, ce organizează excursii la Grădina Botanică, ne-a vorbit astăzi despre înmugurirea timpurie a pomilor și plantelor ce are loc în timpul iernii.

„Au fost cazuri când castanul și liliacul au înflorit până la sfârșitul lunii octombrie, acest fenomen fiind denumit înflorirea tardivă”, ne-a spus doctora.

Specialista a menționat că din cauza încălzirii globale și a schimbărilor climatice care au loc în ultimii ani, perioada vegetativă a plantelor are loc mult mai devreme.

 „Am observat o tendință că pe parcursul anilor perioada de vegetație a plantelor se începea mult mai devreme, cu zece sau chiar paisprezece zile înainte de termen dar, acum, putem observa un interval de câteva luni. Plantele s-au trezit la viață cu două luni înainte”.
# Consecințe asupra plantelor

Din cauza înfloririi preventive a mugurilor, are loc consumarea substanțelor hrănitoare din plante. Astfel, în cazul pomilor fructiferi, nu se vor forma semințe și fructe, iar mugurii ce vor apărea ulterior, vor fi de o productivitate mai joasă.

„Plantele în asemenea perioade necesită o îngrijire mai specială, trebuie să fie tratate suplimentar cu niște îngrășăminte care conțin calciu, potasiu, azot și fosfor în perioada când ele încep să se formeze.”

Mai jos puteți vedea fotografiile pomilor și plantelor care înmuguresc. Imaginile le-am surprins la Grădina Botanică.
Вернуться назад