Potrivit Infotag, în adresarea către Preşedinte, speaker şi prim-ministru se menţionează că „Moldova are nevoie de industrie, nu de pieţe şi patente comerciale”.
„Fabrica de zahăr din Făleşti, care este una dintre cele două fabrici de zahăr „Sudzucker Moldova”, şi-a sistat activitatea de la sfârşitul lunii octombrie 2019 până în aprilie 2021.
Decizia a fost luată din cauza scăderii considerabile a vânzărilor de zahăr din Moldova şi acţiunilor anticoncurenţiale ale întreprinderii „Moldova Zahăr”, susţin autorii documentului.
Potrivit lor, din cauza reducerii exportului zahărului moldovenesc către UE, asociat cu criza de supraproducţie şi scăderea preţurilor la zahăr în UE, precum şi cu sprijinul financiar considerabil oferit concurentului din partea statului polonez, echipele fabricilor de zahăr au început să-şi facă griji faţă de evoluţia unei astfel de situaţii,
„Temerile s-au adeverite, deoarece în acest an a crescut contrabanda de zahăr la preţ scăzut pentru export şi concurenţa neloială. Vrem să aveţi o claritate completă cu privire la sistarea activităţii fabricii de zahăr din Făleşti”, se arată în adresare.
Autorii subliniază că, pentru majoritatea dintre ei, a lucra la fabrica de zahăr este o vocaţie profesională.
„Mulţi dintre angajaţii noştri lucrează la fabrică din generaţie în generaţie. În ultimii 15 ani, am crezut în perspectivele dezvoltării industriei sfeclei de zahăr din Moldova.
Acest lucru a fost evident din investiţiile solide pe care compania le-a făcut în modernizarea producţiei, precum şi în pregătirea personalului. Astăzi, conducerea companiei le-a oferit angajaţilor o alternativă – să lucreze în alte întreprinderi de producţie.
Însă, după ce angajaţii noştri au lucrat mai mult de 25-30 de ani la întreprindere, este foarte dificil să se recalifice de la un specialist profesionist în zahăr la un colector de cabluri sau o croitoreasă, iar pentru mulţi lucrători acest lucru este dificil de realizat din cauza circumstanţelor familiale”, spun lucrătorii.
Ei atrag atenţia conducerii Moldovei la faptul că menţinerea patentelor comerciale „a devenit un stimul pentru dealerii necinstiţi, care au inundat pieţele cu zahăr de contrabandă”.
„Industria sfeclei, care este esenţială nu numai pentru noi, ci şi pentru agricultura din nordul Moldovei, din nou ameninţată să dispară. Nu am permis acest lucru la începutul anilor 2000, când am luptat pentru a opri importul de zahăr brut din trestie, vom lupta şi azi pentru viitorul nostru de mâine”, subliniază ei, îndemnând conducerea ţării să nu admită ca „profesioniştii calificaţi să fie nevoiţi să activeze pe piaţă cu patente comerciale”.