Știri

29-04-2023, 15:48
Socialistul Corneliu Furculiță, la un pas de a rămâne fără mandat de deputat. ANI constată 8 mil de lei - avere nejustificată (DOC)
document
0
22-04-2023, 12:33
Pe 9 mai va avea loc marșul auto „Două maluri – O Victorie comună”! din la Chişinău până în Transnistria
0
23-01-2023, 16:54
Locuitorii Atenei au cerut Occidentului să oprească furnizarea de arme către Ucraina
0
1-08-2022, 21:03
Biletele de transport în Chișinău pentru agenții economici sunt acum de două ori mai scumpe
0
2-09-2021, 22:49
Maia Sandu a promulgat Legea Procuraturii care prevede evaluarea activității procurorului general
0
2-09-2021, 22:26
Vladimir Voronin anunță că renunță la șefia PCRM: Deja e timpul. Trebuie de făcut schimbări
0
2-09-2021, 22:16
Neoficial, R. Moldova a intrat sub Cod Roșu de infectare cu coronavirus. CNESP ar putea anunța noi restricții
0
2-09-2021, 22:13
Meciul Moldova-Austria, dat peste cap: Cui aparține drona care a zburat deasupra terenului
0
1-09-2021, 13:26
Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc au fost dați în căutare internațională prin INTERPOL
0
1-09-2021, 11:49
Atenție! Ambuteiaje mari pe străzile din capitală
0
1-09-2021, 11:39
Socialiștii cheamă CNESP în fața instanței. „Actuala guvernare a lansat un șir de acțiuni de hărțuire a angajaților din domeniul educației”
0
1-09-2021, 11:37
Ministrul de Externe al Franței vine în vizită la Chișinău
0
1-09-2021, 11:35
„Stresul din ultima perioadă a pus foarte multă presiune pe familia mea”. Natalia Gavrilița anunță că a divorțat de soțul său - Vladimir Gavrilița
0
3-05-2021, 09:44
Crimă în ziua de Paști la Durlești: Femeie, ucisă de propriul soț
0
3-05-2021, 09:31
Fostul parlamentar român Rizea, eliberat de autoritățile din R. Moldova
0
2-05-2021, 21:20
Peisaj apocaliptic de Paște! S-a întunecat brusc în unele zone din țară și s-a pornit o ploaie furtunoasă (VIDEO)
0
2-05-2021, 17:16
175 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Moldova
0
2-05-2021, 17:07
Cu ce mesaje de felicitare vin oficialii și politicienii, în ziua de Paști
0
2-05-2021, 16:55
Pentru următoarele 24 de ore, meteorologii anunţă ploi cu descărcări electrice în mai multe raioane ale ţării
0
2-05-2021, 16:38
Caz șocant la Hîncești: O minoră de 17 ani, violată în Noaptea Învierii
0
Toate știrile

Serghei Haikin este cel de-al doilea nume al lui Serghei Iaralov

Ex-vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca și șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc. Numele fals al lui Serghei Iaralov este Serghei Haikin. Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut copia ordonanței prin care Serghei Iaralov și Vladimir Plahotniuc sunt cercetați într-un dosar penal.  

Numele lui Serghei Iaralov și al lui Vlad Plahotniuc figurează într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019, după ce Serviciul de Protecție Internă și Anticorupție al MAI, condus pe atunci de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a prezentat procurorilor mai multe materiale cu privire la dubla identitate a celor doi lideri ai Partidului Democrat, formațiune care s-a aflat la putere în ultimii ani.

În Ordonanța privind începerea urmăririi penale, emisă de procurorul anticorupție Grigore Potoran, se menționează că angajații Agenției Servicii Publice au acționat în complicitate și în interesul unui grup criminal atunci când au perfectat acte liderului PD, Vlad Plahotniuc, și lui Serghei Iaralov. 

„În procesul de acumulare a materialelor s-a stabilit că angajați ai ASP, acționând în complicitate cu alte persoane necunoscute în interesul unui grup criminal organizat, au perfectat și eliberat ilegal cetățeanului Iaralov Serghei Valentin, acte de identitate cu numele Haikin Serghei, iar pe numele lui Plahotniuc Vladimri Gheorghe, ilegal au fost perfectate acte cu numele Novac Vladislav Vladimir”, se menționează  în Ordonanța de începere a urmăririi penale.

Buletinul și pașaportul pe numele lui Serghei Haikin au fost eliberate la 28 decembrie 2018, fără însă ca titularul actelor de identitate să semneze, actele fiind perfectate în regim de o zi, fără ca să fie achitată taxa de urgență. Ulterior, la 10 iunie 2019, la două zile de la instituirea unei noi coaliții de guvernare la Chișinău și trecerea în opoziție a Partidului Democrat, oficialul PD își schimbă din nou numele, obținând acte noi cu numele Iaralov. Și de acestă dată, în registrele de eliberare a actelor de identitate lipsesc semnaturile titularului. Mai mult, în Ordonanță se meționează că la dosar lipseau cazierul juridic și certificatul de naștere.

Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, invocând articolul 327 din Codul Penal, privind „Folosirea intenționată de către persoana publică a situației de serviciu care a cauzat daune în proporții considerabile intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice în interesul unui grup criminal organizat”.     

În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al  Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, despre care presa a scris că l-ar fi cununat pe fiul mai mare al actualului lider al PDM, Pavel Filip. O investigație amplă legată de activitatea lui Serghei Răilean a fost realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice în 2017: „Reforma Filip” și nașul de la CRIS Registru.  

 
Serghei Iaralov ar fi plecat în iunie 2019 din Republica Moldova, după ce la Chișinău s-a format o nouă alianță de guvernare. În noiembrie 2019, Dumitru Diacov a anunțat, într-o emisiune televizată, că Serghei Iaralov, nu mai este membru al Partidului Democrat din Moldova. Oficialul însă nu și-a putut aminti dacă Iaralov a depus cerere de renunțare la funcția de membru de partid sau dacă decizia respectivă a fost luată de către membrii PDM.

Serghei Iaralov, deși era membru al Partidului Democrat, a fost angajat pentru scurt timp în calitate de consilier al ministrului Economiei în anul 2012. El a fost supranumit de presă „omul din umbră”,  pentru că era un necunoscut în politica moldovenească, dar îl însoțea mereu pe Vladimir Plahotniuc, pe când acesta era deputat, și participa la toate negocierile importante. Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în 2017 o amplă anchetă despre Serghei Iaralov: „Omul din umbră: Afacerile, interesele şi oamenii de legătură ai lui Serghei Iaralov şi Vlad Plahotniuc”. 

Președintele Igor Dodon a negat de mai multe ori că Serghei Iaralov ar fi cea de-a doua persoană cu identitate dublă, alături de Vlad Plahotniuc. „Avem informații că sunt două persoane cu dublă identitate. Unul este Plahotniuc. Al doilea nu am putut să vă dau nume pentru că e informație secretă, Consiliul Suprem de Securitate a spus că e informație secretă, dar vă confirm că nu este Iaralov”, a declarat Igor Dodon, la postul TV N4. 

Presa de la Chișinău a scris în decembrie 2019 că Vladimir Plahotniuc are identitate dublă. În cel de-al doilea pașaport acesta are numele Novak Vladislav Vladimir. Plahotniuc s-a ales cu un pașaport în care figurează cu alt nume în vara anului 2018, iar la perfectarea acestuia ar fi contribuit conducerea Serviciului de Informații și Securitate, în persoana lui Alexandru Botnari, om din anturajul fostului președinte al democraților.

Deputatul PPDA, Chiril Moțpan, fost șef al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, a declarat că cel puțin încă trei persoane au perfectat acte de identitate false. „În cazul a două dintre ele am documentele de la ASP în safeu. În cazul celei de-a treia – am, deocamdată, doar informații operative”, a precizat deputatul PPDA, într-o emisiune la Jurnal TV.  El susține că și în aceste cazuri procedura de atribuire a identităților duble celor vizați ar fi fost declanșată de fostul șef al SIS, Vasile Botnari. „El a dat indicații, iar ASP a executat”, spune Moțpan.  „Unul dintre ei este un bun prieten al lui Plahotniuc și i-a sponsorizat zeci de deplasări peste hotare. Un altul este Iaralov, iar în cel de-al treilea caz este vorba despre cineva care a deținut o funcție în stat până nu demult, care și-a schimbat, în documente, doar patronimicul. A făcut asta, probabil, pentru că are un dosar în Rusia și a crezut că poate scăpa astfel de răspundere”, a explicat Chiril Moțpan.Articole asemănătoare

Accesați cu

Adaugă comentariu

Information
Users of Oaspeți are not allowed to comment this publication.

Top