Judecătorii de la Curtea Constituțională (CC) au examinat în ședința din 30 iunie constituționalitatea articolului 76 cu indicele 1 alin. (1) din Codul contravențional, cu privire la amenzile aplicate pentru nerespectarea regulilor epidemiologice în timpul pandemiei de COVID-19. În urma deliberărilor, magistrații au decis că articolul respectiv contravine Constituției.
Magistrații CC au declarat neconstituțional textul din articolul 76 prim, alineatul (1) din Codul contravențional, „de la 450”, care presupune că persoanele fizice ce „nu respectă măsurile de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”, se sancționează cu cel puțin 22 500 de lei.
Până la modificarea textului de lege declarat neconstituțional, limita minimă pentru contravenția respectivă va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, alineatul 2, Codul Contravențional. Acesta prevede că „amenda se aplică persoanelor fizice de la una la 500 de unităţi convenţionale, iar persoanelor cu funcţie de răspundere – de la 10 la 1500 de unităţi convenţionale”.
Asta înseamnă că amenzile vor constitui între 50 și 25 000 de lei pentru persoanele fizice și între 500 și 75 000 pentru persoanele cu funcţie de răspundere.
Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi suspusă niciunei căi de atac.
Ședința a început la ora 10:00, iar judecătorii au intrat în deliberări la ora 13:50. Cele trei sesizări au fost depuse de către deputatul neafiliat Octavian Țîcu, deputatul Platformei DA Vasile Năstase și judecătorul Serghei Papuha de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
Printre argumentele invocate de autorii sesizărilor se numără lipsa unor stipulări clare privind circumstanțele în care pot fi aplicate amenzile, dar și disproporționalitatea acestor sancțiuni.
Deputatul Octavian Țîcu a fost resprezentat de către avocatul Victor Panțîru. Acesta a argumentat că, în alte state, amenda pentru încălcarea măsurilor de profilaxie și prevenire pe timp de pandemie sunt mult mai mici decât salariul mediu pe economie, în timp ce în Moldova, această amendă depășește de 2,8 ori salariul mediu pe economie.
Parlamentarul Platformei DA Vasile Năstase a fost reprezentat de către avocatul Dorin Botnarenco. Acesta a invocat că majoritatea persoanelor care au fost sancționate nu cunoșteau despre noua lege și nu dispuneau de cunoștințe suficiente în domeniu.
Avocatul Alexandru Cebănaș l-a reprezentant pe judecătorul Serghei Papuha. El a argumentat că sancțiunea prevăzută în articolul 76 ar fi disproporționată și neechitabilă, nefiind proporțională situației din Republica Moldova. Mai mult, potrivit apărătorului, aceasta ar contravine art. 46 din Constituție – dreptul la proprietate privată. Avocatul a argumentat că statul nu a specificat ce subînțelege exact prin pericol pentru sănătate publică.
În cazul persoanelor fizice sancţiunile pentru încălcarea măsurilor anti-COVID-19 ajung la 25 de mii de lei, iar pentru cele juridice – până la 75 de mii.
Dacă acţiunile celor care au încălcat normele de protecţie duc la îmbolnăvirea intenţionată a unor persoane, vinovaţii se pot alege şi cu dosar penal, pedeapsa fiind de până la şapte ani de puşcărie.