Ambuteiajele au fost la ordinea zilei, astăzi, pe strada Albișoara. Deși, într-o postare, primarul general a declarat că semafoarele vechi au fost înlocuite cu cele inteligente, în cinci intersecții de aici, pentru a evita formarea ambuteiajelor, totuși, se pare că acest acest scop nu a fost atins nici pe departe. Astfel, dimineață pe la ora 10, mașinile stăteau câte cel puțin 15-20 de minute la coadă, pentru a trece de porțiunea de drum de sub pod. Șoferii ne-au zis, însă, că acest lucru este unul obișnuit în ultimul timp.
„Am 15 min de aici de lângă pod”.
„Răbdăm. În fiecare zi”.
Iar când le-am povestit automobiliștilor despre semafoarele proaspăt instalate, aceștia ne-au răspuns că nu văd nicio diferență.
„Păi este, dar degeaba stă inteligența asta. Nu se simte nimic”.
„Deja m-am săturat. E groaznic. Nu-mi pot da seama, când se va termina, când vor rezolva problema cu ambuteiajele”.
Între timp, la fața locului a venit un echipaj al poliției, pentru a fluidiza traficul, întrucât ambuteiajele deveneau din ce în ce mai mari.
Și ieri, la ora 16:00, adică în afara orelor de vârf, pe această porțiune de drum, mașinile au stat în ambuteiaj.
Viceprimarul de ramură evită să numească inteligente semafoarele proaspăt instalate.
În schimb, acesta ne-a explicat că semafoarele noi pot fi dirijate de la distanță, spre exemplu, din dispecerat. Astfel, dacă pe o porțiune de drum se formează un ambuteiaj, operatorii pot vedea acest lucru și pot schimba timpul de așteptare. În Chișinău, însă, eficiența acestor semafoare, deocamdată, nu s-a făcut simțită.
VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMAR: „Ca să demonstrăm eficiența, trebuie să fie toate semafoarele așa. Noi încă avem vreo 20 la sută din semafoare care sunt de acest gen. Cel puțin pe o stradă sau pe un traseu trebuie să fie mai multe astfel de semafoare”.
Conform datelor portalului Mold-street, instalarea unui astfel de semafor într-o singură intersecție costă bugetul municipal în jur de un milion 300 de mii de lei.