Știri

29-04-2023, 15:48
Socialistul Corneliu Furculiță, la un pas de a rămâne fără mandat de deputat. ANI constată 8 mil de lei - avere nejustificată (DOC)
document
0
22-04-2023, 12:33
Pe 9 mai va avea loc marșul auto „Două maluri – O Victorie comună”! din la Chişinău până în Transnistria
0
23-01-2023, 16:54
Locuitorii Atenei au cerut Occidentului să oprească furnizarea de arme către Ucraina
0
1-08-2022, 21:03
Biletele de transport în Chișinău pentru agenții economici sunt acum de două ori mai scumpe
0
2-09-2021, 22:49
Maia Sandu a promulgat Legea Procuraturii care prevede evaluarea activității procurorului general
0
2-09-2021, 22:26
Vladimir Voronin anunță că renunță la șefia PCRM: Deja e timpul. Trebuie de făcut schimbări
0
2-09-2021, 22:16
Neoficial, R. Moldova a intrat sub Cod Roșu de infectare cu coronavirus. CNESP ar putea anunța noi restricții
0
2-09-2021, 22:13
Meciul Moldova-Austria, dat peste cap: Cui aparține drona care a zburat deasupra terenului
0
1-09-2021, 13:26
Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc au fost dați în căutare internațională prin INTERPOL
0
1-09-2021, 11:49
Atenție! Ambuteiaje mari pe străzile din capitală
0
1-09-2021, 11:39
Socialiștii cheamă CNESP în fața instanței. „Actuala guvernare a lansat un șir de acțiuni de hărțuire a angajaților din domeniul educației”
0
1-09-2021, 11:37
Ministrul de Externe al Franței vine în vizită la Chișinău
0
1-09-2021, 11:35
„Stresul din ultima perioadă a pus foarte multă presiune pe familia mea”. Natalia Gavrilița anunță că a divorțat de soțul său - Vladimir Gavrilița
0
3-05-2021, 09:44
Crimă în ziua de Paști la Durlești: Femeie, ucisă de propriul soț
0
3-05-2021, 09:31
Fostul parlamentar român Rizea, eliberat de autoritățile din R. Moldova
0
2-05-2021, 21:20
Peisaj apocaliptic de Paște! S-a întunecat brusc în unele zone din țară și s-a pornit o ploaie furtunoasă (VIDEO)
0
2-05-2021, 17:16
175 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Moldova
0
2-05-2021, 17:07
Cu ce mesaje de felicitare vin oficialii și politicienii, în ziua de Paști
0
2-05-2021, 16:55
Pentru următoarele 24 de ore, meteorologii anunţă ploi cu descărcări electrice în mai multe raioane ale ţării
0
2-05-2021, 16:38
Caz șocant la Hîncești: O minoră de 17 ani, violată în Noaptea Învierii
0
Toate știrile

Cum copiii moldoveni devin victimele pedofililor din străinătate

Anual, în Moldova se înregistrează sute de cazuri de violență sexuală asupra copiilor. Asta în timp ce, din estimările specialiștilor, majoritatea absolută a incidentelor nu nimeresc în rapoartele poliției.

Experții constată că în țara noastră au luat amploare cazurile exploatării sexuale comerciale a copiilor de către străini.

Nu doar turiștii străini pot fi aventurieri sexuali – aceștia pot activa în cadrul diverselor proiecte și misiuni, sub acoperirea fondurilor umanitare, pentru ca să poată vizita regiunea atractivă pentru ei de mai multe ori pe an. Succesul unor astfel de escapade este condiționat de faptul, că în Moldova străinii adesea scapă de pedepsele aspre, pe care le-ar suporta în țara lor.

În opinia specialiștilor, autoritățile vor fi nevoite să revină la perfecționarea mecanismelor de pedepsire: trebuie să facem astfel încît responsabilitatea pentru aceste infracțiuni să fie inevitabilă, iar violatorii să nu profite de careva indulgențe de genul măsurilor blînde de reprimare, eliberare condiționat-anticipată, nemaivorbind de pedeapsa condiționată.

Turism sexual în RM: ieftin, comod, nesancționat

Astăzi, vorbind despre ”turismul sexual”, se are în vedere nu numai Tailanda, dar și unele țări din Europa de Est, unde contra plată poți primi orice. În anii din urmă Moldova, cunoscută în străinătate drept cea mai săracă țară din Europa, a devenit o destinație populară printre călătorii din această categorie.

Azi nu este o problemă să ajungi în țara noastră, nu e nevoie nici să cumperi o foaie turistică, de cele mai multe ori nu este nevoie de viză, poți închiria un apartament ușor și relativ ieftin. În același timp, atitudinea noastră față de străini este foarte pioasă, iar cazurile de tragere la răspundere a oaspeților din străinătate pentru infracțiunile comise în Moldova pot fi numărate pe degete.

Unde mai pui că, pentru a ieși basma curată, răufăcătorii pot beneficia de nivelul înalt al corupției, păstrat și acum în sistemul local de justiție, și de ne-dorința autorităților de a provoca scandaluri internaționale. Toate acestea atrag în republica noastră nu doar ”tradiționalii” turiști-sexuali, dar și tot felul de perverși, care cred că la noi se pot simți foarte confortabil fără a fi pedepsiți.

Conform datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în ultimii patru ani au fost inițiate 110 dosare privind așa crime ca pornografia infantilă, 11 dosare privind ademenirea copiilor în scopul exploatării lor sexuale, 7 dosare privind traficarea copiilor. În total, potrivit procurorilor, anual ei investighează peste 300 cazuri de violență sexuală în adresa copiilor. Pe post de infractori adesea se manifestă părinții, reprezentanții legali și alte persoane implicate în educarea copiilor.

Dar și apărătorii drepturilor omului, și oamenii legii spun: există semnale, că aceste victime ar fi mult mai numeroase. Potrivit evaluării UNICEF, cca 10% dintre copiii din țara noastră cel puțin o dată au devenit victime ale exploatării sexuale. Organizațiile neguvernamentale, care au cercetat fenomenul traficului de copii în Moldova, au găsit numeroase confirmări ale faptului, că în republică s-a extins turismul sexual ”infantil”. Așa este numit fenomenul care ține de abuzul sexual asupra minorilor din partea străinilor care caută posibilitatea să obțină în alte țări ceea ce nu-și pot permite la ei acasă.

În unul dintre cazurile depistate de poliție, organizator al distracției criminale s-a dovedit a fi un norvegian, care a creat în Moldova un site, pe care plasa fotografiile băieților care consimțeau să presteze servicii sexuale contra plată. Un alt învinuit, cetățean al Italiei, își căuta victimele printre copiii amatori ai sportului, cărora le spunea că intenționează să formeze o echipă de fotbal. În general, în dosarele penale cercetate de ofițerii de ordine din Moldova, pe parcursul ultimilor ani figurau cetățeni din Italia, Norvegia, Olanda, Grecia, Danemarca, SUA și multe altele.

”Invitație” pentru pedofili

Activiștii își amintesc un caz de acum 10 ani – o rezonanță largă a avut atunci dosarul penal cu privire la pedofilie, în care figura un expert din Grecia, care activa la Ministerul Economiei pe post de consultant din partea UE. Grație statutului special, i s-a permis să părăsească țara, și organele noastre de drept așa și nu știu dacă el a fost condamnat în patria sa. Acest dosar nu a fost nici primul, nici unicul în care răufăcătorii nu au fost pedepsiți pentru exploatarea sexuală a copiilor în țara noastră

De atunci, spun reprezentanții centrului internațional La Strada, puține lucruri s-au schimbat, în țara noastră sistemul justiției în cazul abuzurilor față de copii încă nu este perfect. În opinia lor, hotărîrea de eliberare din arest a cetățeanului olandez bănuit de violarea a doi copii din raionul Cahul, pronunțată în luna decembrie a anului trecut confirmă acest fapt. Cetățeanul străin nu acționa de unul singur, el făcea parte dintr-o rețea internațională de turiști sexuali. O perioadă îndelungată el se vedea cu acei copii și își invita prietenii în scopul exploatării sexuale. El a stabilit relații de încredere cu familiile copiilor, iar minorii nu conștientizau caracterul acestor relații.

Cei din La Strada cred că în această situație reținerea agresorului este o condiție obligatorie și fac trimitere la diferența semnificativă dintre acțiunile autorităților europene și cele ale justiției moldovenești. În opinia lor, există riscul că după o lungă perioadă de căutare, acuzatul se va ascunde și va părăsi teritoriul Moldovei prin regiunea transnistreană.

La Strada numește decizia pronunțată de judecătoria Cahul un precedent periculos și crede că acesta poate deveni pentru comunitatea internațională un semnal direct că în Moldova turismul sexual este acceptabil și că în anumite circumstanțe drepturile acuzatului pot prevala asupra dreptului la apărare al copilului. În opinia centrului internațional, justiția moldovenească parcă ar face tuturor turiștilor sexuali ”o invitație” să viziteze țara noastră în scopul exploatării sexuale a copiilor, căci aici e lesne să scapi de pedeapsă.

Manipularea necesităților primare

Din spusele experților din organizațiile de profil, copiii devin victime ale abuzurilor sexuale din partea cetățenilor străini veniți în Moldova, ca regulă, ca simpli turiști. Asta chiar dacă scopul principal al vizitei în țara noastră, pe care ei desigur îl tăinuiesc, îl prezintă relațiile sexuale cu minorii.

”Dar există cazuri în care infractorul se află în țară pe post de specialist, expert al agențiilor străine, participant la diferite acțiuni de binefacere, ce urmăresc, chipurile, bunăstarea copiilor moldoveni. Ca regulă, recrutarea se face prin internet sau de către persoanele de încredere ale acestor cetățeni străini. Răufăcătorul comunică cu minorii, le propune să invite și alți copii. De cele mai multe ori victime devin băieți de 12-15 ani din diferite regiuni ale republicii. Chair dacă unii dintre ei au părinți, lor le lipsește grija părintească, ei nu se simt prea bine la ei acasă și devin vulnerabili, iar infractorii manipulează anume necesitățile lor primare”, spune unul dintre interlocutorii noștri.

Inspectoratul general de poliție al MAI menționează că azi în Moldova zeci de mii de copii au rămas fără îngrijirea părinților, de aceea ei riscă să pășească pe calea infracțională sau să devină victimele răuvoitorilor. Sărăcia, școlarizarea insuficientă, mediul familial nesănătos – iată factorii care, în opinia oamenilor legii, contribuie la diferite infracțiuni.

Potrivit MAI, practic toți minorii care au devenit victime ale cetățenilor străini, provin din familii social vulnerabile și de aceea pot fi ușor recrutați. Ca regulă, li se propuneau niște beneficii, avantaje materiale. Este menționată o tendință nouă – dacă anterior criminalii agresau victimele fizic pentru a le obliga să facă anumite lucruri, mai nou exploatatorii folosesc tot mai des metoda recompensării simbolice.

Specialiștii vorbesc și despre neglijența serviciilor sociale ale statului, care nu iau măsuri suficiente pentru a reduce numărul cazurilor de abuz sexual asupra copiilor. Deocamdată, asistenții sociali lucrează insuficient în localitățile rurale, unde copiii suportă abuzuri sexuale ani în șir, fără ca acest lucru să fie cunoscut. Ca rezultat, copiii sînt intimidați, se tem să vorbească deschis despre aceasta și doar o mică parte dintre ei este gata să lupte pentru propriile drepturi.

Reprezentanții organizațiilor obștești povestesc despre diferite metode de seducție a minorilor folosiți în turismul sexual. Pentru a intra în pielea copiilor moldoveni, unii străini le fac diferite cadouri – telefoane mobile, haine, alte obiecte de preț, bani de buzunar. Copiii pot fi duși la cafenea, în locuri de agrement, la plimbări comune. Toate acestea nu se fac spontan, durează în timp. Astfel ei stabilesc relații apropiate cu acești copii.

De cele mai multe ori, copiii se sfiesc să vorbească cu adulții despre aceste lucruri. Specialiștii spun că există mai multe semne care indică faptul că minorul a devenit victima unor pedofili. Trebuie să ne alarmăm, dacă noaptea copilul lipsește de acasă. Trebuie să fim atenți dacă ne spune că a fost invitat de un prieten nou – matur, în special venit din străinătate. Copilul poate avea un comportament ambiguu: poate fi ba agresiv, ba apatic. Părinții trebuie să seteze calculatoarele din casă în așa fel, încît să prevină accesul copiilor la resursele online nedorite.

Fără teamă de pedeapsă

În opinia experților, comparativ cu alte țări, legislația moldovenească este destul de loială față de aventurierii sexuali. De cele mai multe ori vina pedofilului nu poate fi dovedită și, în cel mai bun caz, li se aplică articole ”mai ușoare”. Dacă nu este vorba despre un viol, relațiile sexuale cu o persoană minoră se pedepsesc cu privațiune de libertate pentru 3–7 ani. Aceeași pedeapsă este prevăzută pentru acțiuni perverse, inclusiv atingeri obscene, conversații indecente sau cinice despre relațiile sexuale, prezentarea imaginilor pornografice, determinarea să participe sau să asiste la spectacole pornografice.

Între 2 și 6 ani riscă cei care seduc minorul în scopuri sexuale, inclusiv prin internet. Este vorba despre cazurile în care copilul este determinat să meargă la o întîlnire, este manipulat, convins, amenințat, ademenit cu diverse beneficii. Pentru a-l trage la răspundere, organele de drept trebuie să dovedească că adultul a avut scopul de a comite o infracțiune sexuală. Mai mult, pedeapsa nu se aplică dacă după comportamentul virtual nu au urmat acțiuni concrete care au dus la o asemenea întrevedere.

A eșuat încercarea deputaților moldoveni de a introduce o nouă pedeapsă pentru pedofili și violatori – suprimarea medicamentoasă a atracției sexuale. Modificările legislative prevedeau aplicarea unor măsuri medicale forțate față de infractorii care au abuzat copii ce nu au împlinit 15 ani. În acest scop pot fi utilizate preparate ce suprimă producerea testosteronului. Periodic, ca regulă o dată la cîteva luni, în organismul criminalului se introduce o substanță care blochează acțiunea hormonului sexual masculin.

Dar după ce legea a fost adoptată de parlament, Curtea Constituțională a considerat nelegitimă castrarea chimică. În opinia ei, versiunea moldovenească a legii privind pedeapsa printr-o procedură medicală forțată contravenea normelor internaționale și putea deveni temei pentru condamnarea Moldovei la CEDO. În unele țări asemenea măsuri se aplică doar în mod benevol. Spre exemplu, pentru ca condamnații să accepte injecțiile, legea unor țări permite eliberarea condiționată doar pentru pedofilii castrați.

Specialiștii susțin că aceste măsuri nu fuseseră aprofundate și doar creau aparența unei lupte cu fenomenul pedofiliei. Statistica arată că 40% dintre criminalii care abuzează astfel copii mai mici de 15 ani, sînt pe deplin responsabili. În prezent ei ori nu se tratează, ori tratamentul este ineficient. Ca regulă, el încetează nu datorită recuperării, ci odată cu expirarea termenului de detenție, eliberarea condiționată sau înlocuirea parțială a termenului de ispășire cu o pedeapsă mai ușoară.

”Această problemă nu poate fi lăsată fără atenție”

Unde mai pui că rapoartele polițienești arată că azi în Moldova numărul pedofililor a sporit considerabil. Nu avem date statistice exacte, dar calculele aproximative efectuate de ONG-uri vorbesc despre creșterea numărului lor de 3-4 ori. Oamenii legii au observat că printre acești infractori este mare numărul recidiviștilor, care după eliberarea din detenție iarăși abuzează copii.

Asta în timp ce practica aplicării castrării chimice în alte țări demonstrează că acest remediu nu are un efect total. Cu timpul, funcțiile organismului se restabilesc, de aceea este permanent nevoie de alte injecții, foarte costisitoare. Altfel efectul va fi egal cu zero și după ce acțiunea preparatului se va termina, infractorul își va relua infracțiunile. El mai poate utiliza în acest scop și alte preparate medicale, care restabilesc producerea testosteronului.

Mulți specialiști susțin că pedeapsa optimă pentru pedofili ar fi izolarea de societate. ”În Moldova, o pedeapsă adecvată ar putea fi înăsprirea sancțiunilor – termeni maximi de detenție fără grațieri și eliberări condiționate de orice fel. Este profilaxia cea mai bună a recidivelor, protejarea absolută de orice atentat la viața, sănătatea și psihicul copilului, căci odată cu ieșirea din pușcărie criminalul, de cele mai multe ori, revine la obiceiurile vechi”, menționează expertul nostru, membru al Uniunii avocaților din Moldova.

”Această problemă nu poate fi lăsată fără atenție,- crede un alt expert, reprezentant al unui ONG de profil. - În Moldova există toate condițiile pentru extinderea turismului sexual ”infantil”: sărăcia, corupția, legislația imperfectă etc. Astăzi în internet străinii pot găsi recomandări cum să se adreseze taximetriștilor, care cunosc cel mai bine unde pot fi folosite serviciile sexuale ale minorilor la Chișinău. În plus, acolo poți găsi recomandări privind hotelurile, cluburile de noapte, barurile”.

Din spusele interlocutorului nostru, situația este agravată de faptul că organelor de drept le este greu să demonstreze faptul exploatării sexuale. Nu-s destule doar mărturiile copiilor care au avut de suferit, aceștia adesea renunță la cele spuse sau își schimbă mărturiile. Adesea, prin persoane intermediare, criminalii ”găsesc limbă comună cu părinții” copiilor, care ulterior îi influențează respectiv. De aceea este nevoie și de alte dovezi, pe care apărătorii ordinii de drept nu întotdeauna le pot obține. Iar criminalii știu asta și își maschează scrupulos atracția sexuală pentru copii. În rezultat, în Moldova de multe ori cetățenii străini ies basma curată din situațiile în care la ei în țară ar fi pedepsiți aspru.

În opinia specialiștilor, autoritățile vor fi nevoite să revină la perfecționarea mecanismelor de pedepsire: trebuie să facem așa, încît responsabilitatea pentru aceste infracțiuni să fie inevitabilă, iar violatorii să nu profite de careva indulgențe de genul măsurilor blînde de reprimare, eliberare condiționată înainte de termen, nemaivorbind de pedeapsa condiționată.

Victor Surujiu



Articole asemănătoare

Accesați cu

Adaugă comentariu

Information
Users of Oaspeți are not allowed to comment this publication.

Top