Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a acuzat guvernarea că ar încerca „să subordoneze și mai mult justiția intereselor politice” printr-un mecanism care doar ar mima o evaluare a judecătorilor de către experți străini. În același timp, potrivit liderei PAS, Maia Sandu, noul mecanism propus de actuala guvernare exclude evaluarea procurorilor. De partea cealaltă, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a respins acuzațiile și a subliniat că actuala putere de la Chișinău nu a renunțat la evaluarea procurorilor.
„Propunerile Guvernului lui Dodon așa cum apar în concept în proiectul de lege, prezintă o deviere majoră de la reforma justiției promovată de noi”, a spus fosta prim-ministră.
Potrivit ei, mecanismul propus de socialiști este unul periculos. „Este cert că nu se propune nici o evaluare externă și extraordinară. Despre procurori în general nu se vorbește nimic. Este clară intenția și există riscuri mari să avem o subordonare totală a justiției în raport cu actuala Guvernare”, a precizat și deputatul din fracțiunea PAS, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă.
În opinia Maiei Sandu, judecătorii și procurorii trebuiau să fie evaluați de către persoane din afara țării. „Actuala Guvernare abandonează ideea unei evaluări extraordinare și propune o evaluare simplă a judecătorilor, evaluare pe care o vor face tot oameni din sistem. La fel de grav este faptul că mecanismul propus poate fi folosit împotriva judecătorilor care nu îndeplinesc comenzi politice. Astfel, se propune ca evaluarea să fie făcută de către un colegiu subordonat CSM”, a spus Sandu.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a dat asigurări că actuala guvernare „nu a renunțat la evaluarea procurorilor și își propune ca prioritate revigorarea sistemului procuraturii”. „Abordarea publică a instrumentului de evaluare, ca fiind o tentativă de preluare a controlului asupra justiției nu are niciun substrat factologic rezonabil. În schimb, mă obligă să-mi pun întrebarea asupra scopului real urmărit de către fosta guvernare care a promovat instrumentul de evaluare al judecătorilor într-o formulă vădit politizată și vădit contrară Constituției RM și standardelor internaționale”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.
Ministrul punctează că procesul urmează să fie monitorizat de partenerii de dezvoltare, iar Comisia de monitorizare urmează să aibă în componență cinci experți internaționali și cinci experți naționali din afara sistemului politic. Aceștia vor fi selectați de către Comisia juridică, numiri și imunități.