Știri

29-04-2023, 15:48
Socialistul Corneliu Furculiță, la un pas de a rămâne fără mandat de deputat. ANI constată 8 mil de lei - avere nejustificată (DOC)
document
0
22-04-2023, 12:33
Pe 9 mai va avea loc marșul auto „Două maluri – O Victorie comună”! din la Chişinău până în Transnistria
0
23-01-2023, 16:54
Locuitorii Atenei au cerut Occidentului să oprească furnizarea de arme către Ucraina
0
1-08-2022, 21:03
Biletele de transport în Chișinău pentru agenții economici sunt acum de două ori mai scumpe
0
2-09-2021, 22:49
Maia Sandu a promulgat Legea Procuraturii care prevede evaluarea activității procurorului general
0
2-09-2021, 22:26
Vladimir Voronin anunță că renunță la șefia PCRM: Deja e timpul. Trebuie de făcut schimbări
0
2-09-2021, 22:16
Neoficial, R. Moldova a intrat sub Cod Roșu de infectare cu coronavirus. CNESP ar putea anunța noi restricții
0
2-09-2021, 22:13
Meciul Moldova-Austria, dat peste cap: Cui aparține drona care a zburat deasupra terenului
0
1-09-2021, 13:26
Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc au fost dați în căutare internațională prin INTERPOL
0
1-09-2021, 11:49
Atenție! Ambuteiaje mari pe străzile din capitală
0
1-09-2021, 11:39
Socialiștii cheamă CNESP în fața instanței. „Actuala guvernare a lansat un șir de acțiuni de hărțuire a angajaților din domeniul educației”
0
1-09-2021, 11:37
Ministrul de Externe al Franței vine în vizită la Chișinău
0
1-09-2021, 11:35
„Stresul din ultima perioadă a pus foarte multă presiune pe familia mea”. Natalia Gavrilița anunță că a divorțat de soțul său - Vladimir Gavrilița
0
3-05-2021, 09:44
Crimă în ziua de Paști la Durlești: Femeie, ucisă de propriul soț
0
3-05-2021, 09:31
Fostul parlamentar român Rizea, eliberat de autoritățile din R. Moldova
0
2-05-2021, 21:20
Peisaj apocaliptic de Paște! S-a întunecat brusc în unele zone din țară și s-a pornit o ploaie furtunoasă (VIDEO)
0
2-05-2021, 17:16
175 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Moldova
0
2-05-2021, 17:07
Cu ce mesaje de felicitare vin oficialii și politicienii, în ziua de Paști
0
2-05-2021, 16:55
Pentru următoarele 24 de ore, meteorologii anunţă ploi cu descărcări electrice în mai multe raioane ale ţării
0
2-05-2021, 16:38
Caz șocant la Hîncești: O minoră de 17 ani, violată în Noaptea Învierii
0
Toate știrile

Congresul Civic: „Parlamentul actual nu a devenit un centru anticriză. creditul guvernării a expirat”

La 18 ianuarie a avut loc sedinta plenara a Comitetului Republican a Congresului Civic. In cadrul acesteia au fost prezenți reprezentanți din absolut toate organizațiile raionale a partidului. Aditional chestiunilor organizationale, în plen s-a discutat si situatia actuala politică din Republica Moldova, în urma careia Comitetul Republican a adoptat rezoluția corespunzătoare, relatează newsmd.md.

DECLARAȚIA PLENAREI A II-a A COMITETULUI REPUBLICAN AL PARTIDULUI ACȚIUNII COMUNE – CONGRESUL CIVIC

2020 ar putea deveni ultimul an al independenței moldovenești. Asupra țării și a poporului planează amenințări dezastruoase. Guvernarea însă nu le observă, guvernarea nu reacționează la ele.

Statul este în pragul unui faliment social total. Populația activă fuge din țară. Pleacă toți cei care pot – reprezentanți ai profesiilor muncitorești și inginerești, pedagogi, medici, tineri. Sărăcia totală, ilegalitățile generale, lipsa unui venit stabil, vulnerabilitatea în fața criminalității – toate acestea marchează destinul celor care rămân în Moldova.

Încrederea în stat și în instituțiile statului se reflectă în niște cifre care până nu demult păreau neverosimile – o treime din cetățeni sunt gata de lichidarea independenței republicii moldovenești. Acesta nu este un verdict al unor unioniști convinși, ci al oamenilor simpli, disperați, care și-au pierdut încrederea și în eventualele transformări din țară, și în posibilitățile lor de a influența eficient asupra guvernării. Și toate acestea, în contextul unei infrastructuri făcute praf, al dezastrelor tehnogene, al unei catastrofe sistemice și ecologice totale.

Ani la rând, când puterea de stat din țară era, de facto, proprietatea unei singure persoane, aceste amenințări erau trecute sub tăcere, mușamalizate. Însă și guvernarea actuală se poartă în așa fel de parcă Moldova dispune de resurse inepuizabile de timp pentru schimbări spre bine, pentru depășirea unei eventuale catastrofe.
Pentru toți este clar deja că Parlamentul ales la 25 februarie 2019 a dat dovadă de incapacitatea totală de a deveni un centru anticriză, un loc unde se formează o agendă a zilei principial nouă pentru supraviețuirea economică a țării, pentru salvarea poporului.

Acest parlament nu a fost în stare să profite de rezultatele voinței politice manifestate de Rusia, Uniunea Europeană și SUA pentru eliberarea țării de regimul puterii personale a oligarhului Plahotniuc.

Parlamentul s-a dovedit a fi o adunare de teoreticieni neputincioși și lipsiți de voință, incapabili pentru o luptă decisivă contra clanurilor banditești din economie, justiție, poliție și vamă. Dimpotrivă, prin crearea unei majorități noi, Parlamentul a restabilit influența Partidului Democrat care părea că se clatină, a consolidat sistemul de guvernare oligarhică, dar deja cu un alt șef – Igor Dodon. Parlamentul a devenit un loc pentru conspirații noi împotriva poporului Moldovei, un loc pentru inventarea unor scheme noi de îmbogățire personală pentru câteva sute de boieri nou-apăruți.

Acest Parlament, alcătuit conform regulilor sistemului mixt al lui Plahotniuc, nici nu putea fi altfel. El a fost inventat exclusiv pentru a asigura securitatea elitei de la guvernare. Nu pentru popor, ci împotriva majorității poporului.

Moldova nu are nevoie de un asemenea Parlament, de o asemenea guvernare, de o asemenea putere. Putem să experimentăm câteva luni cu această guvernare, să-i oferim o șansă după alta, însă nu există siguranța că în societatea moldovenească va fi mai multă justiție, iar numărul locuitorilor nu va continua să se micșoreze dramatic. Și în consecință, ne vom pomeni în situația când orice transformări vor fi deja imposibile, nu va avea cine să le realizeze. Aceasta nu este o perspectivă pentru următorii ani, ci pentru următoarele luni.

În această situație, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic îi îndeamnă pe toți politicienii responsabili, activiștii civici, cetățenii care nu sunt indiferenți să promoveze o campanie corectă, deschisă și consecventă pentru alegeri parlamentare anticipate. Țara nu are nevoie de un organ legislativ alcătuit din protejați plahotniuchiști, care construiesc socialismul pentru sine și capitalismul sălbatic pentru majoritatea. Țara are nevoie de aleși ai poporului demni, pregătiți să schimbe sentința abuzivă și nedreaptă împotriva Republicii Moldova în momentul cel mai dificil al istoriei noastre.

Noi îi îndemnăm să inițieze fără întârziere prezentarea și dezbaterea inițiativelor publice despre căile de salvare a poporului Moldovei, să propună societății pentru dezbateri programe clare, explicite, realizabile de modernizare a țării în interesele majorității sărăcite și nedreptățite. Din partea sa, Congresul Civic este gata de discuțiile publice, criticile, perfecționarea Planului de acțiuni „Republica Moldova: 2020-2025”, care a fost prezentat la Primul Congres al partidului. În locul încercărilor ideologice primitive ale guvernării, noi toți împreună trebuie să venim cu o agendă autentică a zilei și cu un proiect național de reorganizări.

Cetățenii Moldovei nu așteaptă un miracol economic imediat și un belșug gastronomic. Experiența și cunoștințele lor au format demult imunitate împotriva demagogiei și populismului.

Oamenii așteaptă și cer în primul rând echitate. Ei conștientizează faptul că doar acolo unde apare echitatea, apare și speranța. Acolo unde crește speranța, înflorește viața, apare loc pentru dezvoltarea demnă a viitoarelor generații. Este ceea ce stăpânii de astăzi ai țării nu vor înțelege niciodată. Pentru noi însă este clar esențialul: fie Moldova va deveni echitabilă, fie ea va dispărea. O a treia opțiune nu există.



Articole asemănătoare

Accesați cu

Adaugă comentariu

Information
Users of Oaspeți are not allowed to comment this publication.

Top