Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice: Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrat. Potrivit unui sondaj realizat la comanda Institutului Republican Internațional, PSRM ar obține 29% din voturile cetățenilor, PAS – 21%, iar PDM – 10%. Restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral. Perioada de colectare a datelor a fost 16 noiembrie-9 decembrie 2019, relatează IPN.
Cercetarea arată că politicienii care se bucură de cea mai multă încredere sunt președintele Igor Dodon și lidera PAS, Maia Sandu, care au fost menționați de câte 24% din respondenții din toată țara. La nivel de municipiu Chișinău, lidera PAS îl depășește pe șeful statului, fiind menționată de 32% din intervievați, în comparație cu 19% – Igor Dodon. Președintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, se clasează pe locul trei – 13% la nivel național și 16% – la nivel de municipiul. Următorii în top sunt președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, liderul PDM, Pavel Filip, liderul Partidului Politic Șor, Ilan Șor etc.
Sondajul mai denotă că problemele economice sunt în topul listei de priorități pe care respondenții ar dori să le prezinte în adresa Guvernului. Este vorba despre venituri mici (30%), șomaj (28%) și pensii (18%). Nemulțumirea față de economie pare a fi legată de emigrare, întrucât 51% din respondenți declară că ar pleca cu siguranță sau ar pleca probabil în străinătate, dacă li se va oferi posibilitatea. 57% dintre cei dispuși să emigreze menționează perspectivele economice slabe, iar 23% menționează lipsa de oportunități de muncă.
Sondajul arată, de asemenea, o percepție mai pozitivă a relației dintre Moldova și Statele Unite de la ultimul sondaj IRI. Cincizeci și șase la sută dintre moldoveni consideră că relațiile dintre SUA și Moldova sunt „bune”, comparativ cu doar 39 la sută din sondajele IRI din iunie 2019. Percepțiile relației Moldovei cu Europa s-au îmbunătățit, cu o creștere de 14 puncte a celor care consideră relațiile cu Uniunea Europeană (UE) drept „bune”. Această evoluție corespunde interesului continuu în integrarea UE în rândul moldovenilor (56% „puternic” sau „Oarecum susținător”).
„În ciuda colapsului coaliției de guvernare, moldovenii sunt din ce în ce mai optimiști în ceea ce privește instituțiile politice și integritatea alegerilor locale. Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la aspecte precum ocuparea forței de muncă și costul vieții sugerează că noul Guvern trebuie să acorde prioritate îmbunătățirilor economice dacă va păstra încrederea publicului”, a declarat directorul regional al IRI pentru Eurasia, Stephen Nix, citat pe pagina web a Institutului.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1204 de respondenți cu drept de vot, iar marja de eroare este de ± 2,8%.