Preşedintele Igor Dodon a anunţat că întreprinderea „Metalferos” va fi scoasă la privatizare în timpul cel mai apropiat, iar premierul Ion Chicu a explicat că în acest mod va fi demonopolizată piaţa de metale. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, se arată a fi convins că Igor Dodon doreşte trecerea unui monopol creat artificial în proprietatea cui va vrea el.
„În halul în care se doreşte privatizarea acum, se doreşte trecerea unui monopol creat artificial din proprietatea de stat în proprietatea la cine ştie cine va dori Dodon. Această privatizare este un produs al imaginaţiei de wekeend a domnului Preşedinte cu care a venit luni dimineaţa în faţa societăţii,” a declarat Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
Fiind prezentă în platou, Iuliana Drăgălin, secretarul de Stat la Ministerul Economiei, fiind întrebată de ce a apărut necesitatea privatizării „Metalferos” acum, a menţionat că statul nu este cel mai bun gestionar de afaceri iar privatul ştie mai bine procesele.
„Privatizarea nu trebuie privită în aspect negativ. Bune practici arată că privatizarea este un aspect pozitiv. Statul nu este cel mai bun gestionar de afaceri, privatul ştie mai bine procesele. Procesul prin care se afectuează această privatizare presupune nişte etape concrete care trebuiesc respectate. Acum pachetul de control, 76% din acţiuni se află în gestiunea statului. La moment „Metalferos” nu este inclusă în lista bunurilor pasibilă privatizării şi nici în cea a bunurilor nepasibile privatizării dar demonopolizarea deja a început,” a declarat secretarul de Stat la Ministerul Economiei.
La rânsul său, Dumitru Alaiba a menţionat că dacă Ion Chicu încearcă să ne păcălească spunând că doar privatizând noi demonopolizăm această piaţă atunci asta e fie incompetenţă fie minciună intenţionată.
„Nouă nu ni s-a explicat clar de ce a apărut necesitatea privatizării, şi să fie clar, noi nu am ieşit împotriva privatizării, noi am ieşit împotriva unei privatizări netransparente. Este lipsit de bun simţ dacă domnul prim-ministru încearcă să ne păcălească spunând că doar privatizând noi demonopolizăm această piaţă atunci asta e fie incompetenţă fie minciună intenţionată şi eu atunci nuştiu care este mai bună şi care este mai rea pentru el. Soluţia acestui monopol nu este privatizarea, noi trebuie mai întâi să demonopolizăm toată piaţa şi abea după asta să găsim un investitor care să vină să facă afacere cinstită,” a declarat deputatul PAS.
Expertul pe probleme economice, Veaceslav Ioniţă, i-a sugerat în cadrul emisiunii lui Dumitru Alaiba să se adreseze în calitate de deputat la Curtea de Conturi pentru a face auditul la Metalferos.
Potrivit expertului, de-a lungul timpului, companiile private nu aveau dreptul să exporte metalul, ele erau nevoite să îl vândă la Metalferos cu un preţ mic şi cea mai mare parte din bani în loc să vină în bugetul statului ei dispăreau pe conturi private, din acest motiv, expertul consideră că sub gestionarea unui agent privat compania ar avea doar de câştigat.
Amintim că anunţul despre vânzarea companiei de stat Metalferos a fost făcut luni de preşedintele Igor Dodon şi apoi de premierul Ion Chicu. Potrivit lor, privatizarea va duce la o concurenţă reală pe piaţă şi va elimina monopolul din acest domeniu.
Menţionăm că şi deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Vladimir Bolea a declarat recent că priveşte cu mare scepticism procesul de privatizare a Întreprinderii de Stat SA „Metalferos”, anunţat de Guvern.
Expertul economic Sergiu Gaibu susţine că "Metalferos" poate fi privatizată doar cu îndeplinirea a 4 condiţii. Printre acestea sunt demonopolizarea pieţii colectării metalului uzat şi eliminarea oricăror bariere de export. El mai spune că procesul de privatizare trebuie să fie pregătit cu mult timp înainte şi să fie cât mai transparent.
Deputatul PPDA Igor Munteanu scrie pe pagina sa de Facebook că, până la demonopolizare, existau companii-căpuşă care activau în umbra Metalferos şi încasau profituri de aproape 25 de milioane de dolari anual. Munteanu mai spune că, până acum, piaţa metalelor a fost protejată de controale şi audituri.