„În Procuratură sunt lupte interne. Unii procurori care au început anumite dosare pleacă, vin alții. Nu știm ce se încearcă a face acolo”, a explicat parlamentarul în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la postul Jurnal TV.
Potrivit lui, în cazul în care se va ajunge să fie înaintată cererea de extrădare, această cerere, cel mai probabil, va fi contestată în instanțele Statelor Unite ale Americii pentru că așa prevede procedura. „Eu tind să cred că mai degrabă Plahotniuc va fi forțat să părăsească SUA în momentul în care i se va refuza cererea de azil politic. Or, cunoaștem că dumnealui ar fi solicitat cererea de azil politic în SUA. Din moment ce această cerere va fi respinsă, neavând viză de ședere în SUA, Plahotniuc va fi nevoit să plece”, a spus deputatul PAS.
Expertul în politici publice Ștefan Gligor susține că extrădarea se face la solicitarea statului pe teritoriul căreia a fost comisă o infracțiune de respectiva persoană. „Vladimir Plahotniuc a comis o infracțiune care i se impută de Procuratură pe teritoriul Republicii Moldova. Este acuzat de spălare de bani. El poate fi extrădat în baza unei decizii judecătorești în baza căreia se solicită extrădarea din statul străin pe teritoriul căruia el a fost localizat. Extrădarea este solicitată după ce persoana este dată în căutare internațională, este localizată și, odată fiind localizată, autoritățile știind în ce stat se află, vin cu demersul de extrădare”, a afirmat expertul.
Potrivit lui, actualmente , autoritățile nu au anunțat că l-ar fi localizat pe Vladimir Plahotniuc, astfel încât să înainteze actele pentru extrădare.